Vijf feitjes die je waarschijnlijk niet wist over het energiebeheer in Nederland


Je hebt vast wel eens vragen over energiebeheer en energiecontracten gehad. Of er stond iets op jouw jaarrekening wat je niet helemaal begreep. Het kan soms ook wel eens ingewikkeld worden. Hier bij Energy Department dealen wij er dagelijks mee en daarom hebben wij vijf weetjes voor jou op een rijtje gezet.

Het vastrecht wordt bepaald door de energieleverancier zelf.

Er wordt wel eens gedacht dat de overheid het vastrecht bepaalt, maar dat is dus niet zo. Het vastrecht wordt bepaald door de leverancier zelf. Eigenlijk kan je het vastrecht meer zien als een soort van abonnementskosten bij jouw energieleverancier, want je betaalt het ongeacht je verbruik. 1

Ook de regiotoeslag wordt uiteindelijk bepaald door de energieleverancier

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: de regiotoeslag. De regiotoeslag wordt berekend door de grootste gashandelaar van Nederland GasTerra. Het zit namelijk zo, hoe verder je van Groningen af zit hoe duurder de kosten van het transporteren van gas is en de regiotoeslag daardoor hoger is.

Logisch toch?

Maar uiteindelijk is het de energieleverancier die bepaalt of zij dit doorrekenen bij de klant. Daarnaast kan de leverancier ook bepalen of ze deze toeslag verhogen, verlagen of gelijk houden. Het kan dus zijn dat je dichtbij de bron woont maar alsnog een hogere regiotoeslag betaalt dan iemand bij een andere leverancier. 2

Wist je dat je energiemeters huurt van meetbedrijven?

Wij kennen allemaal de energieleverancier en netbeheerder. Maar er zijn ook nog meetbedrijven, zij houden zich voornamelijk bezig met het opnemen van de meterstanden en het plaatsen en onderhouden van meters. Ook kan het zijn dat je jouw meters huurt van meetbedrijven. Als klein verbruiker zal je alleen nooit een aparte factuur ontvangen van deze meetbedrijven. Dit is namelijk verrekend onder het kopje netbeheerkosten op jouw jaarrekening.3

Het verschil tussen slimme meters en slimme software.

Het doel van netbeheerders is om voor 2020 in alle huishoudens slimme meters te hebben in Nederland. Maar soms worden slimme meters en slimme software door elkaar gehaald. Slimme meters zijn de hardware, de meters die in jouw meterkast hangen. En de slimme software is de software dat de gegevens van de meters naar de netbeheerders sturen, of bijvoorbeeld jou de mogelijkheid geeft om je gebruik in te zien op jouw telefoon.

Voor consumenten en bedrijven verschilt het verlengen van het contract.

Bij consumenten mogen de contracten niet stilzwijgend met jaren verlengd worden. Sinds 2011 worden contracten van consumenten na afloop omgezet naar een onbepaalde tijds contract, hierbij is dan de opzegtermijn 30 dagen.

Bij zakelijke contracten werkt het net wat anders. Daarbij wordt vaak in de Algemene Voorwaarden opgenomen dat het contract met een jaar verlengd mag worden.

 

 

 

  1. https://www.energievergelijken.nl/nl/energierekening/vastrecht
  2. https://www.gaslicht.com/nieuws/uw-energierekening-uitgelegd-de-regiotoeslag-op-gas
  3.  https://www.essent.nl/content/particulier/kennisbank/stroom-gas/meetbedrijven.html

Energy Department 8.525 10 40