fbpx
 

Geen categorieNewsProjectsEnergy Department markt update week 38

18 maart 2019by Chendo Melgers0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2019/03/office-3295556_1920-1280x779.jpg

Energy Department markt update week 38

Energy Department geeft inzicht in de laatste ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Deze keer een update op het gebied van gas en elektriciteit.
 

GAS

De tarieven van gas blijven fors oplopen. De sancties die Amerika vanaf november 2018 op Iran zal gaan opleggen zullen deze prijzen naar verwachting nog verder opdrijven. Eventuele sluiting van de straat van Hormuz zal er voor kunnen zorgen dat er 20% minder olie vanuit het Midden-Oosten beschikbaar zal zijn. Tevens zorgt de onrust in Venezuela voor een lagere productie. Amerika heeft de productie dan wel opgeschroefd maar met de huidige infrastructuur weten ze de gewonnen olie niet bij de havens te krijgen waardoor er enorme voorraden ontstaan waar men geen beschikking over heeft.
 
 

ELEKTRICITEIT

De tarieven van elektriciteit volgen de opwaartse trend van het gas. Dit heeft onder andere te maken met de hogere productiekosten die veroorzaakt worden door de stijgende grondstofprijzen van gas en kolen. Als gevolg van een herziening van het Europese Emissions Trading System (EU ETS) wordt het overaanbod aan emissierechten per 1 januari 2019 versneld uit de markt genomen onder de Market Stability Reserve (MSR)-wetgeving. Hierdoor is de prijs van CO2-emissierechten inmiddels gestegen naar € 25,– per ton waar dit in het begin van 2018 nog € 8,– per ton was. Een stijging van ruim 200%.
 
Zoals te lezen gaan de energieprijzen stijgen in 2019. Kies daarom voor zekerheid: leg uw lage tarieven nu vast.
 
Vind u het lastig om de situatie in te schatten en heeft u behoefte aan persoonlijke inkoopbegeleiding? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze energieadviseurs. Deze kunnen de recente ontwikkelingen met u doornemen en samen met u een individuele inkoopstrategie bespreken.
 
Meer lezen over de energiemarkt? Bekijk dan onze andere blogs.
 
Auteur: Jan Jaap van Willigenburg, operations manager Energy Department

Chendo Melgers

Leave a Reply

Energy Department
helpt u graag verder

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.