fbpx
 

Geen categorieNewsProjectsEnergietrends 2019

18 maart 2019by Chendo Melgers0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2019/03/Versie-4.1-1280x853.jpg

Energietrends 2019

Ieder jaar bekijken de experts van Energy Department de energietrends zodat u als ondernemer weer helemaal op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.
 

1. Energieprijzen nemen toe

Al enkele tijd zien wij de leveringsprijzen voor energie toenemen. In 2019 zullen de kosten alleen maar verder oplopen. Deze stijging is onder andere ontstaan door de stijgende grondstofprijzen maar voornamelijk door de stijging van belasting. Met name de belasting op gas zal in 2019 toenemen. Dit heeft te maken met de gewenste verschuiving van gas naar elektriciteit, ook wel de elektrificatie of energietransitie genoemd.[1] De energietransitie is een uitdaging voor organisaties maar kan op den duur zorgen voor flinke kostenbesparingen. Benieuwd hoe? Klik dan hier.
 

2. Opslag Duurzame Energie (ODE) omhoog

Naast de reguliere belasting op energie heeft de overheid in 2013 de opslag voor duurzame energie (ODE) ingevoerd. De ODE is een heffing die u betaald over uw gas en stroom. Ondanks dat de ODE betrekking heeft op zowel gas als stroom is het in het leven geroepen om Nederland duurzamer te maken. Waarom? De opbrengsten die de overheid verkrijgt via de ODE-belasting worden gebruikt om duurzame energie te stimuleren. Zo wordt de SDE+ subsidie voor hernieuwbare energie betaald via de opslag duurzame energie. Door een stijging van de ODE is er meer geld beschikbaar voor subsidies. Zo ligt er het plan om de SDE+ uit te breiden van duurzame energie naar CO2-reductie. De definitieve plannen worden waarschijnlijk in december bekendgemaakt. Meer weten over beschikbare subsidies voor uw onderneming? Bekijk dan onze subsidiepagina.

 

3. Blockchain

Toegegeven, 2018 was misschien niet het beste jaar voor de blockchain. Na de enorme rage in 2017 daalde de prijzen voor crypto flink in 2018. De technologie echter, blockchain, opent nog steeds deuren voor nieuwe innovaties. Zo ook binnen de energiemarkt. Jarenlang was de energiemarkt in principe heel eenvoudig. Simpel gezegd wekt een bedrijf energie op en verkocht hij dit aan consument. Door de komst van onder andere zonnepanelen is de consument tegenwoordig ook producent. Zo wordt er verstandig met energie omgegaan, wat dan weer goed is voor het milieu. Verwacht wordt dat er in 2019 nog meer innovatieve manieren van energiemanagement en energiebesparing zullen ontstaan. Blockchain zal hier zeker aan kunnen bijdragen.
 

4. Organisaties moeten transparant worden op het gebied van energiebesparing

De Wet Milieubeheer is een wet die ontstaan is in 1979. Niks nieuws zult u denken, toch bleek uit een recent onderzoek dat slechts 17% van het MKB bekend is met de inhoud van de wet. [2] Dit komt voornamelijk omdat de wet pas gehandhaafd wordt sinds 2018. Een onderdeel van de wet milieubeheer is het activiteitenbesluit. Hierin staat dat grootverbruikers verplicht zijn om energiebesparende maatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen door te voeren. In 2019 wordt de wet nog verder uitgebreid. Naast de energiebesparingsplicht wordt het activiteitenbesluit uitgebreid met de informatieplicht. [3] Dit houdt in dat organisaties wettelijk verplicht worden om eens per vier jaar te rapporteren welke energiebesparende maatregelen ondernomen zijn. De eerste rapportage dient ingeleverd te zijn voor 1 juli 2019. Wilt u weten of uw organisatie aan de Wet Milieubeheer moet voldoen? Doe dan onze Wet Milieubeheer Test!
 

5. Duurzame energie wordt steeds goedkoper

De afgelopen jaren zijn de investeringskosten voor zonnepanelen structureel gedaald. Dit komt deels door de beschikbare subsidies maar ook door de dalende prijzen van onder andere zonnepanelen. Door technologische innovatie wordt het voor producenten steeds gemakkelijker om hun producten tegen lagere prijzen aan te bieden. Naar verwachting nemen de prijzen in 2019 verder af. Zo is de transitie naar duurzame energie voor ondernemers steeds beter te financieren. Wacht alleen niet te lang met investeren. Het aantal subsidieaanvragen voor duurzame energie neemt jaarlijks toe en voor subsidies geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. [4]
 

6. Meten is weten

Van slimme meters tot slimme stekkers en van slimme lichten tot slimme gordijnen. 25% van de Nederlanders heeft inmiddels een smart home product in zijn huis. [5] Al deze producten maken gebruik van big data. Door het monitoren en analyseren van het gedrag van de gebruiker bieden de producten niet alleen comfort, maar helpen ze ook energie te besparen.
Slimme technologie wordt ook steeds meer gebruikt in het bedrijfsleven. Big data geeft organisaties inzicht in verbeterpunten. Door het meten en analyseren van het energieverbruik kunnen pijnpunten achterhaald worden. Zodoende kunnen ondernemingen efficiënter te werk gaan, wat zal leiden tot kostenbesparing. Big data zal een steeds prominentere rol gaan spelen in energiemanagement. Bij energiemanagement geldt immers: meten is weten
 

7. De consument komt in actie

Duurzaamheid en milieu worden volgens het CBS steeds belangrijkere onderwerpen in Nederland. Uit onderzoek bleek dat 70% van de Nederlandse bevolking klimaatverandering als een van de vier grootste problemen ervaart.[6] Dit lijkt ook door te schemeren naar het koopgedrag van de bevolking. Uit een gezamenlijk onderzoek van onderzoeksbureau GFK en marketingcommunicatiebureau b-open bleek dat 48% van de consumenten in Nederland aangeeft dat duurzaamheid een rol speelt in het beslissingsproces. Bedrijven zijn volgens een onderzoek van Essent steeds meer bezig met duurzaamheid. Volgens het onderzoek heeft 90% van de Mkb’ers kleine investeringen gedaan in verduurzaming. 40% wil de komende drie jaar investeren in verduurzaming. [7]
 
Wat Energy Department voor u kan doen
Energy Department is energieadviseur voor het bedrijfsleven. Wij helpen Mkb’ers en grootzakelijke organisaties te besparen op hun energieverbruik en energierekening. Benieuwd hoe wij uw van dienst kunnen zijn? Wij helpen u graag verder tijdens een gratis adviesgesprek.
 
Bronnen:

Chendo Melgers

Leave a Reply