fbpx
 

Geen categorieNewsProjectsHet nieuwe klimaatakkoord: wat verandert er voor het mkb?

18 maart 2019by Ditmer Runia0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2019/03/Nederlandse-klimaatakoord-mkb-1280x835.jpg

Het nieuwe klimaatakkoord: wat verandert er voor het mkb?

De hoofdlijnen van het nieuwe klimaatakkoord zijn inmiddels bekend. Energy Department zocht uit wat het akkoord inhoudt voor het midden- en kleinbedrijf.
 

Het internationale klimaatakkoord

In 2015 is er tijdens de Conference of Parties (CoP) in Parijs een nieuw klimaatakkoord opgesteld. Destijds deden aan het akkoord 185 landen mee. Hierin werd onder andere afgesproken dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd niet meer dan twee graden mag stijgen. In de energieagenda van de rijksoverheid is vastgesteld dat in Nederland in 2050 de CO² reductie zodanig moet zijn dat de energievoorziening bijna in zijn geheel duurzaam is opgewekt. Om dit doel te verwezenlijken zijn er ook doelen gesteld voor 2020 en 2023 waarin respectievelijk 14% en 16% van alle energie duurzaam moet zijn.
 

Het Nederlandse klimaatakkoord

Om de doelstellingen van het internationale klimaatakkoord te behalen is de Nederlandse overheid gaan praten met organisaties en bedrijven. Dit worden ook wel de klimaattafels genoemd. Deze gesprekken leverden zeshonderd voorstellen op om de uitstoot te verminderen. Deze voorstellen zijn bekend als het Nederlandse Klimaatakkoord.
 

Wat zijn de gevolgen voor het mkb?

Het mkb gaat de komende jaren te maken krijgen met enkele nieuwe wetten rondom duurzaamheid en energie. De belangrijkste punten voor het mkb staan hieronder beschreven.
 
1. Een grote verandering voor het mkb is de informatieplicht. Deze regel verplicht bepaalde bedrijven om de overheid te informeren over de duurzame investeringen die zij hebben genomen. De deadline voor de informatieplicht was 1 juli. Moet uw onderneming aan de informatieplicht voldoen, maar is dit nog niet gebeurt? Voorkom boetes en regel de informatieplicht binnen 1 minuut!
 
2. De belasting op gasverbruik gaat omhoog. Op deze manier probeert de overheid het gebruik van aardgas minder aantrekkelijk te maken.
 
3. Om de elektrificatie te stimuleren gaat de belasting op stroomverbruik omlaag.
 
4. De overheid gaat zelf duurzamer inkopen. Dit houdt in dat in 2020 minstens 10% van de inkopen circulair moet zijn. Dit betekent dat ze hergebruikt, recyclebaar of zuinig geproduceerd worden. Voor innovatieve mkb’ers is dit natuurlijk een mooie kans!
 

Wat doet Energy Department?

Energy Department is specialist in het terugdringen van energie.
Met ons zakelijke energiecollectief en consultancy rondom energieverbruik helpen wij al meer dan zeven jaar mkb’ers en grootzakelijke organisaties te besparen op hun energierekening.

Ditmer Runia

Leave a Reply

Contactgegevens
Energy Department B.V.
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen
Volg ons op Social Media
Nieuwsbrief
Het laatste nieuws over zakelijke energie, de energietransitie, collectieve inkoop energie en meer

Nieuwsbrief

Contactgegevens

Energy Department B.V.
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Over ons
Nieuwsbrief

Het laatste nieuws over zaklijke energie, de energietransitie, collectieve inkoop energie en meer

Nieuwsbrief