fbpx
 

Geen categorieNewsProjectsPrinsjesdag 2019: Wat verandert er voor het mkb op gebied van energie & milieu

18 maart 2019by Ditmer Runia0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/03/Prinsjesdag-blog.jpg

Prinsjesdag 2019: Wat verandert er voor het mkb op gebied van energie & milieu

Op Prinsjesdag is de miljoenennota van het kabinet gepresenteerd. Dit heeft weer veel nieuwe plannen opgeleverd. Zo ook op het gebied van energie en milieu. Energy Department zocht uit welke veranderingen impact gaan hebben op het midden- en kleinbedrijf (mkb).

 
De nieuwe plannen hebben te maken met het nationale klimaatakkoord dat eerder dit jaar is gepresenteerd. Hierin werd duidelijk dat Nederland in 2030 de CO2-uitstoot wil verminderen met 49% ten opzichte van 1990. Dit is een hoog streven, waarvoor de nodige maatregelen getroffen moeten worden. De belangrijkste veranderingen voor het mkb op het gebied van energie en milieu leest u hier.

Belasting op gas wordt verhoogd

De belasting op gas gaat omhoog. Waar de belastingbetaler tegenwoordig 35 cent aan belasting per kubieke meter gas betaalt, wordt dit volgend jaar 39 eurocent. Een stijging van 4 eurocent dus. Tot 2026 loopt de belasting op gas op naar 45 cent per kubieke meter. Met de stijging hoopt het kabinet de energietransitie te versnellen.

Belasting elektriciteit gaat omlaag

De belasting op elektriciteit gaat iets omlaag. Ook dit is een plan om de energietransitie te versnellen. De belasting op elektriciteit is momenteel 9,89 eurocent per kWh maar wordt verlaagd met 0,09 eurocent. Deze daling zal doorgezet worden tot minimaal 2023.
 

Bedrijven gaan meer betalen voor Opslag Duurzame Energie (ODE)

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een heffing die is ingevoerd in 2013. Het is een extra belasting die betaald moet worden door iedereen die energie afneemt. De inkomsten die hiermee gegenereerd worden gaan naar de subsidiepot voor de Stimulering Duurzame Energie (SDE+). Op Prinsjesdag 2019 werd duidelijk dat bedrijven vanaf nu twee derde van de ODE moeten gaan betalen. Tot op heden was dit de helft. De ODE stijgt overigens ook voor huishoudens.
 

CO2-heffing bedrijven

Bedrijven moeten gaan betalen voor de CO2 die zij uitstoten. Hiermee hoopt het kabinet bedrijven te stimuleren om minder CO2 uit te stoten. De CO2-heffing is uitsluitend bedoeld voor grote bedrijven. De CO2-heffing zal naar alle waarschijnlijkheid ingaan vanaf 2021. Hoe hoog de heffing wordt is vooralsnog niet bekend.
 

Wordt mijn energierekening hoger?

Dat ligt eraan. Met deze plannen probeert het kabinet vooral de energietransitie te stimuleren. Door gebruik te maken van de juiste subsidies en energiebesparende maatregelen kan er flink bespaard worden op de energierekening. Energy Department helpt bedrijven hiermee.

Ditmer Runia

Leave a Reply

Contactgegevens
Energy Department B.V.
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen
Volg ons op Social Media
Nieuwsbrief
Het laatste nieuws over zakelijke energie, de energietransitie, collectieve inkoop energie en meer

Nieuwsbrief

Contactgegevens

Energy Department B.V.
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Over ons
Nieuwsbrief

Het laatste nieuws over zaklijke energie, de energietransitie, collectieve inkoop energie en meer

Nieuwsbrief