fbpx
 

EnergieHistorisch lage energietarieven: hoe komt dat en wat betekent dit?

https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/05/Kopie-van-Kopie-van-Kopie-van-Energie-updates-december.jpg

Historisch lage energietarieven: hoe komt dat en wat betekent dit?

 

De energietarieven zijn momenteel zeer voordelig. Ondernemers en bedrijven kunnen 20 tot 30 procent besparen op de zakelijke energiekosten. Maar hoe komt het dat de energietarieven nu zo laag zijn? En wat betekent dit voor bedrijven? Energy Department is dit voor u gaan onderzoeken.

De energietarieven zijn afgelopen maanden fors gedaald. De gasprijs daalde 13,5% en de prijs voor stroom daalde 11,3% in twee maanden tijd. [1] Dit komt voornamelijk door de coronacrisis. Vanwege de uitbraak van deze pandemie is de (wereld)economie bijna stil komen te staan. Grote industrieën zijn grotendeels dichtgegaan, net als duizenden bedrijven door heel Nederland.

De vraag naar energie daalde hierdoor enorm. Grote verbruikers als KLM en NS verbruiken nu fors minder. Zij hebben hun werk voor een groot deel stil moeten leggen vanwege het coronavirus. Ook de productie van grote bedrijven als Tata Steel staat bijna stil. Werknemers werken nu vaak thuis, waardoor de afgelopen maanden huishoudens gemiddeld meer verbruiken.  Echter is de hoeveelheid energie die daar wordt verbruikt aanzienlijk minder dan de hoeveelheid energie die bedrijven normaliter verbruiken.

De coronacrisis is echter niet de enige reden. Naast het virus was er ook een zeer warme winter. Met een gemiddelde van 6,4 graden was het de op één na warmste winter sinds 1901.[2] Hierdoor was er minder energie nodig om huizen te verwarmen. Dit heeft geleid tot een lager gastarief. Bij de grootste drie energieleveranciers, Eneco, Essent en Vattenfall, zijn de vaste prijzen voor gas sinds 2016 niet zo laag geweest. Ook elektriciteit kent een lage prijs die al jaren niet is gezien. Al met al een historisch laag energietarief dus!

 

Wat betekent dit voor uw energietarief?

 

Dat de energietarieven lager uitvallen is duidelijk. Maar wat gebeurt er met uw energierekening? Voor huishoudens geldt dat de gemiddelde energierekening dit jaar 170 euro lager zal uitvallen dan in 2019. Dit is voornamelijk te danken aan de korting die elk huishouden in 2020 krijgt over de energiebelasting. De lage energietarieven zullen echter niet direct invloed hebben op uw jaarlijkse energierekening. Hetzelfde geldt voor zzp’ers en mkb in Nederland. Zij zullen niet direct profiteren van de lage tarieven. Zij hebben immers vaak jaarcontracten afgesloten tegen een vaste prijs.

Grootverbruikers profiteren daarentegen direct van de huidige lage energietarieven. Dit komt omdat grootverbruikers een maandelijkse afrekening krijgen. De energieprijs varieert voor deze bedrijven, zodat ze kunnen profiteren bij lage of in sommige gevallen negatieve prijzen.

De gevolgen van de coronacrisis zullen de komende maanden en wellicht nog jaren merkbaar zijn. De economie zal weer rustig aan op gang moeten worden gebracht. Verwacht wordt dat de energietarieven zullen stijgen naarmate de economie meer op gang komt.

Ondanks de vervelende situatie zijn er ook voordelen voor ondernemers. Met de huidige lage energietarieven is het juist nu verstandig om over te stappen naar een andere energieleverancier. Ook als u nog een contract heeft lopen.

Door nu een alvast een leverancier te kiezen kan dit worden gedaan tegen de huidige lage energietarieven.

Het is daarom slim om alvast te oriënteren wat de mogelijkheden zijn. Energy Department kan u daarbij helpen. Maak een afspraak op onze website of schrijf u vrijblijvend in bij ons energiecollectief.

Bekijk hier ons energiecollectief!

Chendo Melgers

Leave a Reply