Wat is de APX?

De APX, ookwel de Amsterdam Power Exchange is een dag markt waar gehandeld wordt in elektriciteit. De APX nu EPEX genoemd, is actief sinds 1999. Als onafhankelijk handelsplatform dient het als spotmarkt van elektriciteit. Dit platform wordt gebruikt door partijen zoals producenten, distributeurs, handelaren en industriële eindgebruikers. De handelsbeurs is gemiddeld gezien 10-20% goedkoper dan de lange termijn beurs die ENDEX heet. Dit weten de leveranciers ook.  Dit is ook de reden waarom 60% van de elektriciteit wordt verhandeld op Amsterdam Power Exchange.

Hoe werkt de spotmarkt?

Via een geautomatiseerd systeem geven afnemers door hoeveel energie zij willen kopen. Daarna wordt vraag en aanbod geanalyseerd, waarna de volgende dag de marktprijs tot stand komt. Omdat het hier gaat om een spotmarkt, worden er elk uur nieuwe prijzen vastgesteld. Alle elektriciteit die Nederland importeert gaat via APX.

Op APX kunt u de dagelijkse prijzen en handelsvolumes inzien. Ze publiceren dagelijks prijsindicaties. Deze gebruiken ze weer in de energiemarkt.