Een aansluit- en transportovereenkomst (ATO): Wat is dat?

De ATO is simpelweg een overeenkomst tussen de energieleverancier en de netbeheerder in de regio van de klant. Bij de ATO draait het om de volgende drie dingen:

  • De aansluiting op het gas- en elektriciteitsnet
  • Het onderhoud hiervan
  • De transport van gas en elektriciteit

Zodra dit allemaal in orde is, wordt het afgestemd met de klant. Klinkt makkelijk toch?

ATO: Een overeenkomst heeft voorwaarden

Uiteraard heeft u bij een overeenkomst te maken met voorwaarden. Alle netbeheerders passen dezelfde algemene voorwaarden toe. Naast deze specifieke voorwaarden, worden gegevens en het type parameters van de klant opgenomen.

En aangezien de energieleverancier de ATO afstemt met de klant, wordt hij of zij dus ook geïnformeerd met de gehele inhoud van het contract. Tip: zorg ervoor dat alle specificaties in het contract goed zijn vastgelegd om onnodige naheffing te voorkomen.

Leveranciersmodel of netbeheerdersmodel?

Is uw bedrijf een MKB? Dan valt u onder het leveranciersmodel. In dit geval werkt de energieleverancier uit naam van de netbeheerder om de ATO met u af te sluiten. Dit is makkelijk. Het zorgt er namelijk voor dat u niet twee aparte overeenkomsten hoeft af te sluiten met beide partijen.

In tegenstelling tot het leveranciersmodel werkt het anders bij grootverbruikers. Hierbij geldt het netbeheerdersmodel. De netbeheerder en de energieleverancier gaan apart te werk. Zo factureert de netbeheerder de netwerkkosten en de energieleverancier de levering voor gas en elektriciteit.

Ik heb een vraag
Meer energiebegrippen