Wat is de ACM?

De ACM, Autoriteit Consument & Markt is de toezichthouder van de energiemarkt. Daarbij worden ook de netbeheerders en energieleveranciers in de gaten gehouden. De Autoriteit Consument & Markt beschermt de consument en bedrijven tegen onredelijkheden en houdt de liberale energiemarkt in stand. Zo houdt de ACM onder andere toezicht op:

  • Netbeheerders
  • Energieleveranciers
  • Regelgeving in de energiemarkt
  • Vergelijkingssites

Toezicht op de netbeheerders

Een van de dingen die het ACM uitvoert met betrekking tot de netbeheerder, is maximale tarieven opstellen die netbeheerders mogen vragen voor gebruik van het energienetwerk. Tevens betalen energieleveranciers hierdoor dezelfde prijs voor het gebruik van het net. Deze prijs rekenen zij weer door aan de klant. Echter gebeurt dit alleen bij de consument en bij kleinzakelijke klanten zoals een ZZP’er of MKB-bedrijf. Bij grootzakelijke klanten gaat dit wat anders. Dit komt, omdat kleinzakelijke klanten vallen onder het principe van het leveranciersmodel.

Daarentegen geldt voor grootzakelijke klanten het netbeheerdersmodel. De grootverbruiker betaalt hierbij zowel de energieleverancier en de netbeheerder apart. Tegenover de kleinverbruiker, die dit gewoon betaalt bij de energieleverancier. Maar ook voor grootzakelijke klanten geldt dat het landelijke netbeheer wel gefactureerd wordt door de energieleverancier. De aparte factuur die u krijgt als grootverbruiker van de netbeheerder bevat het regionale netbeheer.

Toezicht op energieleveranciers

De ACM is gemachtigd energieleveranciers een vergunning te verstrekken aan energieleveranciers om energie te leveren aan afnemers. Deze vergunning geven ze alleen aan betrouwbare energieleveranciers die redelijke prijzen aanbieden. Daarnaast controleert het ACM ook of de leverancier wel betrouwbaar blijft en verdere werkzaamheden die zij uitvoeren.

Regelgeving in de energiemarkt

Het ACM stelt de regelgeving op voor de energiemarkt. Dit doen zij met energiecodes. Netbeheerders en afnemers van het elektriciteit- en gasnetwerk zijn verplicht hieraan te voldoen. Bekijk de energiecodes hier!

De ACM anno 2020

Elk jaar heeft de Autoriteit Consument & Markt weer een nieuwe agenda. Zo zijn er in 2020 de volgende taken uitgevoerd:

  • Verscherpte aandacht en optreden bij onduidelijke tarieven laadpalen.
  • Onderzoek naar duurzaamheidsclaims op stroometiketten
  • Indammen van agressieve werving van klanten door energieleveranciers.
  • Bestrijden van marktmanipulatie en handel met voorkennis in energiemarkten.
  • Toezicht houden op de groothandelsmarkten.