Wat is bandbreedte

Bandbreedte is de voorwaarden die in elk energiecontract staat en geeft aan tot welk energieverbruik u het energietarief betaalt. Mocht het werkelijke gebruik echter lager of hoger liggen, dan betaalt u vaak een ander energietarief dan er afgesproken is.

Gecontracteerd volume

Het gecontracteerde volume is in een notendop de inschatting die u maakt van hoeveel elektriciteit en gas u denkt te gebruiken. U legt het direct vast voor de gehele contractduur. Het nadeel hiervan is dat het lastig kan zijn om uw verbruik in te schatten voor bijvoorbeeld drie jaar. Hiervoor is bandbreedte de oplossing. Deze geeft speling in het afgesproken volume en maakt het mogelijk om enigszins af te wijken.

Wat is de beste keuze als het gaat om bandbreedte?

Dat hangt af van uw situatie. U kunt kiezen voor een bandbreedte van 15%, 30% of onbeperkt. Betekende dat, wanneer u kiest voor een breedte van 30%, u 30% meer energieverbruik mag hebben dan u van tevoren afgesproken heeft. Als het verbruik lager of hoger ligt dan de bandbreedte, is een hoger tarief vaker de oplossing om te compenseren. Een ruimere breedte verlaagt de kans op ongewenste kosten.

Overschrijding maximum

Zoals hierboven al gezegd, wordt er vaak een hoger tarief verrekent bij overschrijding van de bandbreedte. Of juist als het verbruik veel lager is dan de breedte. Soms wordt er dan een boete gegeven. Daarnaast kan de energieleverancier ook het afgesproken contractvolume verhogen met terugwerkende kracht. Het maximum wordt dan hoger, maar daardoor ook de kosten. Want hiervoor wordt gewoon betaald.

Beste oplossing?

Schakel de hulp in van een meetdienst. Een meetdienstbedrijf leest namelijk op afstand het verbruik en daardoor kan u goed uw verbruik inschatten en de juiste bandbreedte kiezen.