Wat is capaciteitstarief

Het capaciteitstarief (CapTar) bevat de transport- en leveringskosten van elektriciteit en gas. Dit gaat via de netbeheerder. Met die opbrengsten, die de netbeheerder haalt uit deze kosten, beheren en onderhouden zij het regionale en nationale energienet.

Hoe is dit tarief voor bedrijven?

Een bedrijf betaalt maandelijks een factuur voor het capaciteitstarief. U betaald naar de grootte van de elektriciteits- en gasaansluiting. Dat betekent ook, des te groter de aansluiting, des te hoger het tarief. Op de factuur is het capaciteitstarief te vinden onder netwerkkosten.

Door het leveranciersmodel, factureren energieleveranciers tegenwoordig het capaciteitstarief plus de overige transportkosten. Dit doen zij in naam van de netbeheerder. Daarentegen worden grootzakelijke klanten direct gefactureerd door de netbeheerder. Dit komt omdat zij, als grootverbruiker, vallen onder het netbeheerdersmodel.

Maximale capaciteitstarief

Er geldt ook een maximaal tarief. Deze is opgesteld zodat consumenten en bedrijven een redelijke prijs betalen voor de transport en aansluiting van energie. In iedere regio bestaat er een monopolie. Wat betekent dat elke regio één netbeheerder bevat en er geen verdere concurrentie bestaat. Om te controleren of deze prijs nog steeds eerlijk is, adviseren wij een oogje op de energiemarkt te houden.