Centraal Aansluitingenregister: wat is dat?

Centraal Aansluitingenregister (C-AR) is aangelegd om vrije marktwerking in de energiemarkt te bevorderen. Hiervan uit is de opdracht geformuleerd door de netbeheerders. De opdracht is uitgevoerd door Energie Data Services Nederland (EDSN).

Het spreekt eigenlijk voor zich. Het Centraal Aansluitingenregister is een register waar informatie staat over alle aansluitingen van gas en elektriciteit in heel Nederland. De netbeheerder houdt dit register nauw bij. Gegevens die onder andere opgenomen zijn in het C-AR:

  • De leverancier van de afnemer
  • Het adres van de aansluiting
  • De naam van degene met het afgesloten energiecontract
  • De verantwoordelijke van de aansluiting
  • De aansluitwaarde
  • Het afrekenmoment

Wanneer de leverancier of netbeheerder iets wilt weten vanuit het register, kan dit teruggevonden worden via de EAN-code. Deze code is gekoppeld aan het huisadres van de aansluiting. Op die manier kan elke netbeheerder makkelijk een waslijst aan data verstrekken over de aansluiting, plaats van de aansluiting, naam van de afnemer etc.

Waarom het Centraal Aansluitingenregister?

Doordat het C-AR veel informatie bevat, kan gemakkelijk veranderingen bij elke aansluiting aangepast worden. Of het gaat om een verhuizing of iemand die overstapt naar energieleverancier, met het register kan dit gemakkelijk opgenomen en bijgehouden worden.

Doel van het C-AR

Een zéér belangrijke doelstelling van het register is ervoor zorgen dat de gegevens liggen waar ze horen. Zo is de energieleverancier verantwoordelijk voor het opnemen en bijhouden van de administratieve gegevens. De netbeheerder is weer verantwoordelijk voor de fysieke gegevens. Door deze taken zodanig te scheiden is de kans op fouten veel kleiner en zijn deze fouten daarom ook makkelijker te herstellen. Door het grote belang van het Centraal Aansluitingenregister, is dit ook wel een drijfveer van het Nieuwe Markt Model (NMM).