Contractbreuk energie

Contractbreuk van uw energie betekent het vroegtijdig openbreken van uw energiecontract. Ofwel, het opzeggen van uw contract tijdens de loopduur van een contract van bepaalde tijd. Energieleveranciers hanteren bij het opzeggen van uw contract vaak een opzegboete of opzegvergoeding.

Boete contractbreuk energie

De hoogte van een opzegboete ligt meestal tussen de €100 en €250. In de meeste gevallen, vragen energieleveranciers dus zo een opzegvergoeding. Maar niet altijd. Zie hier de volgende situaties:

  • Bij een contract van onbepaalde tijd is er géén sprake van een opzegboete. U kunt dan kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier.
  • Bij een contract van bepaalde tijd is er géén sprake van een opzegboete. Mits het contract bijna is afgelopen. Dan krijgt u de mogelijkheid om kosteloos over te stappen naar een andere leverancier. Deze tijd bedraagt meestal 2 maanden voor het einde van uw huidige energiecontract.
  • Bij contract van bepaalde tijd waar de einddatum nog ver in de toekomst is, is er wel sprake van een opzegboete. Het is nog te vroeg om over te stappen en daarom is er sprake van contractbreuk.

Criteria opzegboete MKB en ZZP

De opzegboete moet voldoen aan bepaalde criteria. Door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is er een maximale hoogte van de boete. De boete moet aan één van de volgende criteria voldoen:

  • Maximaal 100 euro per jaar voor elk jaar dat het energiecontract nog loopt.
  • Maximaal 15% van de resterende waarde die de het de energieleverancier nog op zou leveren.
  • Het verschil tussen de waarde van de overeenkomst op basis van de huidige marktprijs en de resterende waarde van de overeenkomst. Hierbij wordt ook 50 euro administratiekosten bijgerekend.

Stilzwijgende verlening grootzakelijke klanten

Voor grootzakelijke energieklanten is het noodzakelijk om goed op te letten wanneer uw contract afloopt. Dit komt omdat contracten vaak stilzwijgend worden verlengd voor één jaar. Als u dan nog overstapt, bent u te laat en is er sprake van contractbreuk. Bij Energy Department maken we gebruik van een contractwekker, die u ruim van tevoren laat weten wanneer uw contract bijna afloopt. Zo komt u nooit in de problemen!

Wilt u weten wat het opzegtermijn is van uw leverancier? Bekijk dan hier de opzegtermijnen van verschillende energieleveranciers!