Dag en nachttarief stroom: hoe zit dat precies?

Een dag en nachttarief stroom geldt voor mensen met een dubbele elektriciteitsmeter. Dit bestaat uit een piek- en daltarief. Het piektarief is het dagtarief, het daltarief is het nachttarief.

Waarom een dag- en nachttarief stroom?

Dit is geïntroduceerd, omdat het netwerk niet bestand was tegen de piektarieven van het energieverbruik. Dit was in de jaren zestig zo. Inmiddels is het netwerk sterk genoeg.

Wanneer geldt welk tarief?

  • Dagtarief geldt van maandag t/m vrijdag tussen 07:00 en 23:00.
  • Nachttarief geldt van maandag t/m vrijdag tussen 23:00 en 07:00. Ook in de weekenden en feestdagen geldt het nachttarief.

Wel zijn er verschillen in bepaalde regio’s. Zo begint het daltarief in Noord-Brabant en Limburg om 21:00. In de regio Zuid-Holland is het nog iets ingewikkelder. Hier verschilt dit ook nog per gemeente. Kijk dan ook goed of uw daltarief om 21:00 of 23:00 ingaat, mits u een dag- en nachttarief heeft en in Zuid-Holland woont.

Het dag- en nachttarief verdwijnt 

Vanaf 1 januari 2022 verdwijnt het dag- en nachttarief. Vanaf dan wordt het nettarief niet meer gebaseerd op de afgenomen kilowattuur (kWh). Dan wordt het tarief gebaseerd op de capaciteit van het net, op het moment dat je de elektriciteit verbruikt.