Wat is een dubbele meter?

Een dubbele meter, is een elektriciteitsmeter die twee verschillende tarieven meet. Zo is de ene meter voor het dagtarief (piektarief) en de ander voor het nachttarief (daltarief). Samen wordt dit ook wel het dubbele energietarief genoemd. Een dubbel tarief is alleen mogelijk voor stroom. Voor gas bestaat echter alleen een enkel tarief.

Enkele of dubbele meter

Of u moet kiezen voor een enkel of dubbel tarief hangt geheel af van de situatie waarin u zich bevindt. Voor de meeste kantoren is het handig om gewoon een enkel tarief te hanteren. Aangezien er in de nacht geen gebruik wordt gemaakt van de stroom, op een klein licht na. Mocht u veel in de nacht werkzaam zijn, of in het weekend, is het handig om een dubbel tarief te nemen. Zo vermijdt u zo veel mogelijk het hogere dagtarief.

Energieleveranciers geven vaak de keuze wanneer u beschikt over een dubbele meter. Meestal biedt de leverancier een energiecontract met een dubbel tarief aan. Echter mag de klant er ook voor kiezen om voor een enkeltarief te kiezen. De meeste leveranciers vinden dit geen probleem.

Waarom een dag- en nachttarief stroom?

Dit is geïntroduceerd, omdat het netwerk niet bestand was tegen de piektarieven van het energieverbruik. Dit was in de jaren zestig. Inmiddels is het netwerk wel sterk genoeg.

Wanneer geldt welk tarief?

  • Dagtarief geldt van maandag t/m vrijdag tussen 07:00 en 23:00.
  • Nachttarief geldt van maandag t/m vrijdag tussen 23:00 en 07:00. Ook in de weekenden en feestdagen geldt het nachttarief.

Wel zijn er verschillen in bepaalde regio’s. Zo begint het daltarief in Noord-Brabant en Limburg om 21:00. In de regio Zuid-Holland is het nog iets ingewikkelder. Hier verschilt dit ook nog per gemeente. Kijk dan goed of uw daltarief om 21:00 of 23:00 ingaat, mits u een dag- en nachttarief heeft en in Zuid-Holland woont.

Het dag- en nachttarief verdwijnt 

Vanaf 1 januari 2022 verdwijnt het dag- en nachttarief. Vanaf dan wordt het nettarief niet meer gebaseerd op het afgenomen kilowattuur (kWh). Wel op de capaciteit van het net op het moment dat je de elektriciteit verbruikt. Dit betekent dat nieuwe energiecontracten vanaf 2022 alleen nog maar een enkeltarief bevatten.