Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen betekent dat ondernemers, het belang van het milieu meenemen in zijn of haar organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door het kiezen voor een contract die voornamelijk groene stroom levert, of door zelf het hef in handen te nemen door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen.

Wat doet de overheid voor duurzaam ondernemen?

Sinds 2019 zijn bedrijven verplicht de informatieplicht energiebesparing af te leggen. Hierin meldt u welke energiebesparende werken u verricht.

De overheid motiveert ook duurzaam ondernemen. Dit doen zij door middel van verschillende subsidies die zij aanbieden. Een bekende daarvan is de SDE++ die in het einde van dit jaar weer begint.

Groene stroomcontracten

Sommige energieleveranciers bieden groene stroom aan die opgewekt is in Nederland. Het voordeel hiervan is dat u de productie en het aandeel in groene energie vergroot en stimuleert.

Groencertificaten

Dit betreft groene stroom inkopen vanuit het buitenland. Zo’n groencertificaat bevat de GvO (Garantie van Oorsprong). Een groencertificaat staat gelijk aan duizend kWh groene stroom. Dit wordt uit het buitenland gehaald en dan geconsumeerd in Nederland. Dus als de vraag van groene stroom toeneemt zullen er ook meer groencertificaten ingekocht worden.

Groene stroom uit Nederland is het duurst. Daarom zijn groencertificaten aantrekkelijk. Groene stroom, voor minder geld. De CertiQ houdt toezicht op de certificaten. Zodat er een goed onderscheid is tussen grijze en groene stroom. Om duurzaam te ondernemen is het dan ook handig om te kijken naar de levering van groene stroom bij uw energiecontract.

Groen gas

Biogas is een biologisch gewonnen vorm van gas die als vervanging dient van aardgas. Dit is daarom een vorm van groene energie. Het groene gas ontstaat uit vergisting van bijvoorbeeld groente- en fruitresten, rioolslib en mest.

Wat kunt u zelf verder doen?

U kunt uw kantoor energiebesparend maken door gebruik te maken van energiebesparende producten. Denk aan zonnepanelen en infraroodverwarming. Bekijk hier producten waarmee u energie kunt besparen en ook u een steentje bij kunt dragen! Duurzaam ondernemen is de toekomst!