Energiekosten

Energiekosten zijn de kosten die af worden geschreven voor het verbruiken van energie. De kosten bestaan uit leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting.

Energiebelasting is een heffing die iedereen betaalt over iedere kubieke meter gas (m³) en over elk kWh elektriciteit dat verbruikt wordt. De prijs die u betaalt voor iedere m³ en kWh bestaat bij beide uit ongeveer een derde van de prijs.

Leveringskosten zijn de kosten die u betaalt voor elke kWh en m³ die u verbruikt. Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor vaste tarieven, waarin het tarief niet veranderd of variabele tarieven, waarin het energietarief elke dag kan veranderen.

Netbeheerkosten zijn de kosten die u voor het transport en onderhoudt van uw energie betaalt. De kosten voor het onderhoud betaalt u voor het energienet.

Kleinzakelijke klant en grootzakelijk-: aan wie moet ik betalen?

Kleinzakelijke klanten zoals een MKB, vallen onder het leveranciersmodel. Dit betekent dat zij de kosten alleen aan de energieleverancier hoeven te betalen. De netbeheerderskosten zijn hierin opgenomen. Bij grootzakelijke klanten ligt het iets anders. Grootverbruikers vallen onder het netbeheerdersmodel. Zij betalen zowel de energieleverancier voor de leveringskosten en de netbeheerder voor de netbeheerkosten.

Gemiddelde energiekosten

De gemiddelde kosten voor energie verschillen per bedrijf. Zo betaald een eenmanszaak gemiddeld €460. Een MKB betaald snel rond de €2250 per maand.

Wilt u besparen op uw energiekosten? Wij zijn het grootste zakelijke collectief van Nederland. Bekijk hier ons collectief!