Energierekening uitleg

Om de energierekening uitleg goed van start te gaan, is het belangrijk dat u weet waaruit een energierekening is opgebouwd. Deze bestaat uit:

Onderstaand wordt dit per punt behandeld:

Vaste en variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten zijn de kosten die u betaalt voor elke kubieke meter (m³) en elke kWh die u verbruikt. Deze variabele leveringskosten bepalen mede de energieprijs die is vastgelegd in uw contract. Bovendien is deze energieprijs een combinatie van een vaste en variabele vorm.

Een maandelijks bedrag dat u betaalt aan uw energieleverancier wat altijd hetzelfde is, zijn vaste leveringskosten. Bijvoorbeeld administratiekosten.

Netbeheerderkosten

Deze kosten betaalt u aan de netbeheerder voor de volgende diensten:

  • Transportdiensten: het capaciteitstarief, systeemdiensten en het vastrecht
  • Meetdiensten: kosten voor de diensten van de netbeheerder
  • Aansluitdiensten: kosten voor de aansluiting op het energienet.

De energiebelasting

Energiebelasting bevat een heffing die iedereen betaald over iedere kubieke meter gas (m³) en over elk kWh elektriciteit dat verbruikt wordt. Dit is dus de prijs die u betaalt voor iedere m³ en kWh en bestaat bij elkaar uit ongeveer een derde van de prijs.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Dit is een kleine heffing over de energiekosten om te gebruiken als investeergeld in duurzame energie.

BTW

De btw over uw energierekening is 21%. Er is geen uitzondering voor energie, ondanks dit gezien wordt als een basisbehoefte.

Besparen op uw zakelijke energierekening

Dit kan! Mede door ons collectief zijn wij in staat lagere prijzen aan te bieden dan wanneer u zelf op zoek gaat. Bekijk hier ons collectief!