Gasmeter: wat is dat?

De gasmeter is het meetapparaat dat het gasverbruik registreert van uw bedrijf. Uw gasverbruik wordt gemeten zodat energieleveranciers weten wat uw gasverbruik is per jaar. Deze moet u zelf doorgeven. Tenzij u beschikt over een slimme meter.

Gasmeter aflezen

Dit is een meter met met één telmeter. De stand wordt uitgedrukt in m³. Belangrijk om te weten bij het aflezen van uw gasmeter:

  • U moet alleen de cijfers vóór de komma doorgeven.
  • Let op of u niet de watermeter afleest. Deze is ook aangegeven met m³.
  • De meter van het gas is rechthoekig en van metaal. De meter van het water is rond.

Slimme meter gebruiken

Tegenwoordig zijn er ook veel slimme meters in omgang. Deze leest automatisch het verbruik af en geeft dit door aan de netbeheerder. Mocht u dit niet willen kunt u altijd niet instemmen. Heeft u geen toestemming gegeven voor het automatisch lezen? Dan kunt u deze zelf doorgeven. Dit kan gemakkelijk met de app die verbonden is met de slimme meter.

Gascapaciteit 

Wilt u weten voor welke aansluitcapaciteit uw meter geschikt is? Dit staat op de gasmeter.

  • Bij kleinzakelijke klanten is de meter geschikt voor een aansluiting kleiner dan 40 m³ per uur. Ook moet de aansluiting vallen onder G25 of lager.
  • Bij grootzakelijke klanten is de gasaansluiting groter dan 40 m³ en moet deze onder G40 of hoger vallen.

EAN-code

Op de gasmeter staat ook een unieke EAN-code. Deze wordt toegewezen aan de meters. Dit wordt gedaan zodat energieleveranciers en netbeheerders weten welke leverancier het gas levert op het desbetreffende adres. Deze kunt u vinden op uw jaarrekening of in het EAN-codeboek.