Wat is een gecontracteerd volume?

Grootzakelijke bedrijven zijn verplicht een gecontracteerd volume af te sluiten. Dit doen zij bij de energieleverancier. Hierin vermeld u, hoeveel u verwacht te gebruiken aan elektriciteit en gas binnen één jaar. Dit geeft u jaarlijks op bij langdurige contracten.

Kunt u over de capaciteit heengaan

Ja. Dit kan. Echter is het natuurlijk lastig om goed te schatten hoeveel u verwacht te verbruiken. Er spelen meerdere factoren mee zoals bijvoorbeeld het weer. Met bandbreedte mag u afwijken van het gecontracteerde volume. Toch wanneer u nog minder of meer moet betalen dan de bandbreedte, kan de energieleverancier dit verrekenen met terugwerkende kracht.

Verhogen of verlagen van het gecontracteerd volume

De mogelijkheid is er om de capaciteit te verhogen of te verlagen. Dit kan in overleg met de netbeheerder. Tenzij het gaat om een verhoging. Dan moet er eerst gekeken worden of het gasnet dit aankan. De kans dat u meer verbruikt dan de contractcapaciteit op bijvoorbeeld een koude winterdag is namelijk aanwezig.

Meetdiensten inkopen

Meetdiensten kunt u inkopen voor een goede inschatting van het verbruik. Een meetdienst leest regelmatig uw energieverbruik af. Deze kan u goed helpen met een juiste inschatting van uw gecontracteerd volume. Meer over meetdiensten? Klik hier!