Wat is grijze energie?

Grijze energie is energie dat uit fossiele brandstoffen wordt gehaald. Hierbij wordt het milieu aangetast. Fossiele brandstoffen zijn steenkool, aardolie en aardgas. Wordt dit daarna gebruikt voor stroom of gas, is dit niet-duurzame energie.

Wat maakt grijze energie belastend voor het milieu?

Fossiele brandstoffen, waaruit niet-duurzame energie vandaan komt, wordt uit de grond gehaald. Bij dit proces komt er veel CO2 vrij. Dit is schadelijk voor de lucht, de plantjes en de gezondheid van de mens. Daarnaast zijn fossiele brandstoffen uitputbare bronnen en dus niet duurzaam. Ze raken uiteindelijk op.

CO2 is een van de grootste problemen voor de opwarming van de aarde. Daarom is de wereld al jaren bezig met veel verschillende duurzame oplossingen, om uiteindelijk geheel CO2 neutraal te zijn. Dit staat in de Wet Milieubeheer.

Energiecontracten met groene energie

Energieleveranciers bieden bij de meeste contracten ook groene stroom aan. Bij de ene leverancier ligt dit percentage hoger dan bij de ander. Kiest u een contract met groene stroom, stimuleert u daarmee ook de productie van duurzame energie. De prijs van groene en grijze energie ligt over het algemeen gelijk aan elkaar. Groene contracten met groene energie uit Nederland is nog beter, dan stimuleert u duurzame productie van groene energie in Nederland.