Wat is isolatie?

Isoleren is het beter beschermen van uw bedrijf of huis tegen de invloed van het weer buiten.

  • Raamisolatie

Deze vorm van isolatie wordt vaak achterwegen gelaten bij het maken van gebouwen en huizen. Vooral bij oude panden is dit vaak een grote energievreter. Daarom is het isoleren van de ramen geen verkeerde stap. Kantoorpanden bestaan namelijk veelal uit ramen. Zijn die niet goed geïsoleerd? Dan verliest u onnodige warmte. Tocht strips of schuimlaagjes kunnen hiervoor de oplossing zijn. Deze strips zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten voor als u het zelf wilt doen, maar voor isolatiespecialisten is het ook mogelijk deze voor u te plaatsen. Net als alle verdere isolatieopties hieronder.

Ook speelt het soort raamkozijn een rol in de isolatie. Het is namelijk mogelijk om uw kozijnen te kiezen op isolatiewaarde. U kunt kiezen voor bijvoorbeeld hout: met een uitstekende isolatiewaarde of juist aluminium, een stuk slechtere isolatiewaarde maar daarbij wel een aantrekkelijker prijskaartje.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om uw ramen te vervangen. De meeste ramen zijn van dubbelglas, maar er zijn ook betere versies:

Type glasIsolatiewaardePrijs per vierkante meter
Dubbel glasVoldoende€70.- en €85,-
HR glasGoed€80,- en €95,-
HR++ glasNog beter€90,- en €105,-
HR+++ glasFantastisch€105,- en €135,-

HR glas, ook wel hoogrendementsglas is hetzelfde als dubbelglas. Echter zit er bij HR glas een laagje extra isolatie tussen, dit laagje wordt ‘coating’ genoemd. Hoe beter het glas, hoe hoger de besparing per jaar. Met HR glas bespaart u al €90,- gemiddeld meer per jaar in vergelijking met normaal dubbelglas.

  • Dakisolatie

Vooral voor woningen is een goede dakisolatie van belang. Voor een bedrijf verschilt dit. Veel bedrijven beschikken bijvoorbeeld over een verdieping en niet over een heel pand. Als

u zich als bedrijf bevindt op de eerste verdieping, met nog vier verdiepingen boven u heeft het weinig zin om uw dak te isoleren. Alleen eventuele plafondisolatie kan hierbij nog interessant zijn. Voor kleinere bedrijven, met een klein kantoorpand of voor een ZZP’er met een kantoor aan huis is het juist weer heel interessant om te kiezen voor dakisolatie.

Dakisolatie kan op verschillende manieren, door middel van bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Ook isolatieplaten van EPS en isolatieschuim PUR zijn goed.

Het voordeel bij PUR (Polyurethaan) is dat het alle kieren en naden dicht. Er is dus geen mogelijkheid voor lucht om te ontsnappen. Tenzij het (dak)raam natuurlijk nog openstaat.

  • Vloerisolatie

Het voordeel van vloerisolatie is dat er niemand in de kruipruimte van het kantoorpand hoeft te kruipen. Bij vloerisolatie wordt de isolatielaag gespoten of bevestigd op de vloer. Deze vorm van bedrijfsverduurzaming is gemakkelijk en snel. Het kost een gespecialiseerd bedrijf ongeveer één dag om de klus te klaren. Zo heeft u dus al snel aantoonbaar resultaat.

Vloerisolatie kan gespoten worden met Polyurethaan (PUR) en kost ongeveer €20,-  per vierkante meter. Voordeel van PUR is dat ook alle kieren en naden gedicht worden tijdens het proces.

Een andere manier om uw werkvloer te isoleren is door middel van platen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Makkelijker gezegd: EPS platen. Dit zijn platen van ongeveer 15 cm dik. Een voordeel van EPS platen is dat de prijs een stuk lager ligt dan bij PUR, namelijk €12,- per vierkante meter. Een bijkomend nadeel is dat er wel kieren en naden zitten, waardoor er een extra vulmiddel toch nodig is.

  • Spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren kan op verschillende manieren. Net als de vloer kan ook de spouwmuur met EPS en PUR. Een andere populaire manier van isoleren is glaswol. De prijzen verschillen. Ook bij spouwmuurisolatie is de EPS manier een goedkopere optie ten opzichte van PUR. Nog goedkoper is glaswol. Dit is de meest gebruikte vorm van isolatie voor spouwmuren en kost tussen de €15,- en €20,-.

  • EPS parels kosten tussen de €20,- en €25,-
  • PUR schuim kost tussen de €25,- en €30,-
  • Isoleren van de deuren

Ook de deur kan een grote indringer van kou zijn. De kans dat er nog tocht door de deur kan komen is zéér groot. De meeste deuren zijn namelijk minder geïsoleerd.

Subsidie voor isoleren

Zo is het ontvangen van subsidie ook mogelijk. Met de Energie-investeringsaftrek is het mogelijk om geld terug te vragen voor het isoleren van bestaande bedrijfsgebouwen. Het gaat hierbij om het isoleren van vloeren, daken, plafonds of wanden. Met de subsidie is het mogelijk tot €20,- per vierkante meter die u moet isoleren. Dakisolatie kan zelfs oplopen tot wel €30,- per vierkante meter. Meer informatie kunt u vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Klik hier voor meer informatie!

Wilt u direct een aanvraag indienen van voor de Energie-investeringsaftrek? Dien dan hier uw aanvraag in! Mocht er nog iets onduidelijk zijn kunt u altijd terecht bij een van onze energieadviseurs.