Wat zijn netwerkkosten?

Netwerkkosten, ook wel netbeheerkosten, zijn de kosten die de netbeheerder in rekening brengt voor het beheren, onderhouden en leveren van gas en elektriciteit via het energienet. De netbeheerkosten zijn een vergoeding die u betaald voor het gebruik van dit energienetwerk en voor de bovenstaande taken die de netbeheerder uitvoert. Jaarlijks wordt het maximum bepaald, van wat netbeheerders mogen verrekenen van de netwerkkosten. Kostenposten onder de netwerkkosten zijn:

  • Transportdiensten
  • Aansluitdiensten
  • Meetdiensten

Hieronder is de uitleg welke kosten elke dienst in rekening brengt.

Transportdiensten

Kosten die transportdiensten verrekenen bevatten het vastrecht van het transport, het capaciteitstarief en de kosten van de systeemdiensten. Het vastrecht is een vast bedrag wat betaald wordt voor het gebruik van het gas- en elektriciteitsnet en de administratie van de netbeheerder. Daarnaast is er het capaciteitstarief. Dit tarief omvat de kosten voor de capaciteit van uw aansluiting. Dit verschilt natuurlijk per hoeveelheid. Als laatste de kosten van de systeemdiensten. Deze worden betaald voor de diensten van de netbeheerder. Dit geldt alleen voor elektriciteit.

Aansluitdiensten

Voor elke aansluiting van uw elektriciteit en gas, betaalt u een aansluittarief. Deze is voor de aansluiting en het onderhoud van de aansluiting.

Meetdiensten

Kosten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de huur van de meetinrichting en de huur van de gas- en elektriciteitsmeter. Ook deze kosten vallen onder de netwerkkosten, zodat u hiervoor geen aparte rekening hoeft te betalen.

Betaalt u de netwerkkosten apart?

In het geval van een grootzakelijke klant wel. Deze valt onder het netbeheerdersmodel en wordt voor zowel de netbeheerkosten als de leveringskosten van de energieleverancier los gefactureerd.

Bent u een MKB bedrijf? Dan valt u onder het leveranciersmodel. Zo factureert de energieleverancier bij dit model de netwerkkosten in naam van de netbeheerder.