Programmaverantwoordelijkheid elektriciteit 

Programmaverantwoordelijkheid geldt voor iedereen die aangesloten is op het elektriciteitsnet en heeft de verantwoordelijkheid voor het inplannen van de dagelijkse productie, verbruik en transport van de elektriciteit. Deze geven zij door aan TenneT, de landelijke netbeheerder. Die willen een planning in de vorm van programma’s. Dit hoeft u niet zelf te doen. Er zijn namelijk erkende organisaties die dit doen.

Wie zijn die programmaverantwoordelijken?

Die programmaverantwoordelijken, ook wel PV’s genoemd, zijn marktpartijen die de energie inkopen op de groothandels namens energieleveranciers. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de balans tussen vraag en aanbod van energie op het netwerk. TenneT heeft hier een register voor, maar voordat u hierop kijkt is het handig om het volgende te weten:

Twee verschillende soorten

Er zijn twee soorten erkenning van een programmaverantwoordelijkheid. TenneT erkent iemand met een handelserkenning en een volledige erkenning. Echter zit er verschil tussen beide. Dat is bij een volledige erkenning, dat een rechtspersoon verantwoordelijkheid mag dragen voor aansluitingen. Waar bij een handelserkenning dit niet is toegestaan.

Wilt u het register bekijken van TenneT? Klik dan hier!

Wie houdt bij wat de PV afneemt?

De regionale netbeheerders houden de hoeveelheid elektriciteit die elke PV afneemt bij. Daarna geven zij de informatie weer door aan TenneT. Natuurlijk kan er onbalans ontstaan bij E-programma van de netbeheerders en de werkelijke hoeveelheid die de PV afneemt. Als de afname afwijkt van de ingeschatte transactie dan kan dit achteraf verrekend worden.