Wat is salderen?

Salderen houdt in: opgewekte elektriciteit terug leveren op het energienet. Deze opgewekte elektriciteit verrekent zichzelf met de hoeveelheid energie die u verbruikt. De meest voorkomende manier om hier eigen elektriciteit op te wekken zijn zonnepanelen. Een deel van de opbrengst kunt u zelf gebruiken en de overige opgewekte energie kunt u salderen. Zo verlaagt u, uw energierekening en daarbij is het ook nog eens duurzaam.

Hoe werkt salderen?

Natuurlijk is het als ondernemer, bij het bezit van zonnepanelen of iets dergelijks, handig om te weten hoe het werkt. Bij voorbehoud dient u een paar zaken te regelen:

  • Als MKB of ZZP’er moet u zich aanmelden bij energieleveren.nl met uw zonnepanelen. Dan weet de netbeheerder dat u zonnepanelen installeert/geïnstalleerd heeft. Voor grootzakelijke klanten moet dit direct doorgegeven worden aan de netbeheerder.
  • De elektriciteitsmeter moet in staat zijn te registreren hoeveel energie u terug levert op het energienet. Dit kan met een analoge meter of tegenwoordig met een slimme meter.

Op deze manier weet de netbeheerder af van het bestaan van de zonnepanelen en geeft de meter door aan de netbeheerder hoeveel stroom er terug geleverd wordt op het net.

De maximum grens

Er staat een maximum op salderen: er kan niet meer stroom terug geleverd worden dan u heeft afgenomen.

Salderen na 2023

Vanaf 2023 gaat er een afbouw van start in de salderingsregeling. Elk jaar kunt u dan ongeveer 10% minder terugvragen. In 2023 bijvoorbeeld nog maar 91%. Dan zou in 2031 helemaal niks meer teruggevraagd kunnen worden en is de salderingsregeling volledig weg.