Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een apparaat dat bijhoudt hoeveel energie u verbruikt. Net zoals een normale meter. Natuurlijk is er een aspect wat de meter slim maakt. De meter geeft de netbeheerder namelijk de mogelijkheid om de meterstanden op afstand uit te lezen. Dan hoeft u zelf geen meterstanden meer door te geven aan de energieleverancier en wordt daarbij direct de juiste jaarafrekening met de correcte meterstanden opgesteld. Wilt u niet dat de meter automatisch uw meterstanden uitleest? Dan kunt u ervoor kiezen dit uit te schakelen. In dit geval bent u wel genoodzaakt om de meterstanden zelf door te geven.

Slimme meter en zonnepanelen

Ook is de meter in staat te lezen, mits u zonnepanelen heeft, hoeveel u saldeert, ofwel terug levert op het energienet. Een slimme meter kan namelijk terugtellen en zien hoeveel de zonnepanelen van uw bedrijf opwekken aan elektriciteit. Daarnaast heeft de slimme meter nog wat voordelen rond zonnepanelen:

Voordelen

Naast dat deze meter op afstand leesbaar is en terug levering van elektriciteit kan meten, heeft de meter nog een aantal voordelen:

  • Een slimme meter heeft meerdere telwerken, namelijk vier. Twee daarvan zijn voor de afname van energie en twee voor de terug levering. Het gaat bij zowel de afname als de terug levering om een een piek en dal meter.
  • De intelligente meter kan aangesloten worden aan externe apparaten. Zo kan u de meter aansluiten aan bijvoorbeeld uw stofzuiger of koffiezetapparaat. Daarmee heeft u inzicht over het energieverbruik van het specifieke apparaat.
  • Door inzichten in hoeveel u verbruikt en terug levert zou u in kunnen spelen op het energieverbruik, door bijvoorbeeld de vaatwasser aan te zetten wanneer de zon doorkomt.

Hoeveel kost een intelligente meter?

Een intelligente meter kost €72,60. Wilt u de meter alleen voor elektriciteit? Dan kost de meter €67,76.