Wat zijn smart grids?

Smart grids zijn slimme meet- en regelsystemen die ervoor zorgen dat de vraag van energie aansluit op het aanbod van gas en elektriciteit. Dit systeem is perfect om inzicht en informatie te geven over de behoefte van energie bij afnemers. Het systeem is in staat om te meten waar op een bepaald moment elektriciteit nodig is en waar er een overschot aan elektriciteit is. Dit zorgt er dus voor dat er altijd een juiste verdeling van energie is. Dit zorgt voor efficiënt gebruik van energie en voor energie- en geldbesparing.

Waar worden smart grids ingezet?

Hier zijn twee voorbeelden van smart grids:

  • Een woning met zonnepanelen met een overschot aan energieproductie wordt gekoppeld aan laadpalen voor elektrische voertuigen.
  • Een slimme meter die een piek ziet in de energie toelevering en een seintje geeft aan de wasmachine om te draaien.

Verder is het overal inzetbaar. De technologie kan simpelweg overal aangesloten op een draadloze internetverbinding.

Een kijkje in de toekomst van energie

Mede door smart grids verschuift het opwekken van energie op steeds meer verschillende plekken. Dit zal steeds minder vanuit een centraal punt gaan. Zo komen er steeds meer windparken, zonneparken en zonnepanelen op de daken van bedrijven en particulieren. Zo is laatst ook het grootste windpark in Nederland geopend in Wieringenmeer. Er zullen nog vele van dit soort plekken bijkomen en zo zal dus de opwekking van elektriciteit verschuiven van één plek, naar meerdere plekken.