Stadsverwarming

Stadsverwarming is verwarming van gebouwen zonder dat hiervoor gas nodig is. Om de gebouwen te verwarmen wordt er vanaf een warmtebron via een leidingnet onder de grond warmte toegevoerd aan de bedrijfspanden en woningen. Op die manier krijgen de panden warmte en warm water. Bij stadsverwarming beschikt u dus daarom ook niet over een eigen cv-ketel.

Contract voor stroom

Door stadsverwarming hoeft een bedrijfspand alleen een zakelijk contract af te sluiten voor de levering van stroom. Het is dus niet nodig om een contract af te sluiten voor gas.

Waar is stadsverwarming van afkomstig?

Stadswarmte kan van verschillende bronnen afkomstig zijn. De meest gebruikte vorm is restwarmte. Deze warmte komt vrij bij industriële processen. Zoals bij een energiecentrale. Restwarmte is er om water op hoge temperatuur te houden en te transporteren naar de gebouwen.

Een andere energiebron voor stadswarmte is biomassa. Dit is een duurzame vorm van stadswarmte. Hierbij is de verbranding van houtsnippers een goed voorbeeld. De warmte die hierbij vrijkomt kan dan naar de gebouwen toe. Geothermie is de tweede duurzame vorm van stadsverwarming. Hierbij wordt warm water uit de aarde gehaald. Dit wordt gedaan door middel van het boren van een gat in de aardbodem. Al het warme water dat naar boven komt wordt daarna ingezet voor stadswarmte. De laatste duurzame vorm van stadswarmte is warmte halen uit oppervlaktewater of afvalwater. Deze wordt met een warmtewisselaar, warm uit het water gehaald.

Nadeel bij een voordeel

Natuurlijk is het voordelig dat er geen gascontract afgesloten hoeft te worden. Echter is het nadeel hiervan dat stadswarmte enkel bij maar één leverancier te verkrijgen is. Zo heeft u dus geen vrije keuze in energieleveranciers. Wel staat er een maximale hoogte op de kosten van de stadswarmte, zodat deze niet belachelijk hoog zijn.