Wat is het stroometiket

Het stroometiket is het label dat aangeeft uit welke energiebronnen een energieleverancier zijn gas en elektriciteit haalt. Zo kan u hier zien of de geleverde energie bestaat uit groene, of grijze energie. Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht het stroomlabel te melden. Het stroomlabel vindt u op de website van de leverancier.

Grijze energie is energie vanuit fossiele brandstoffen. In het proces ontstaat er aantasting aan het milieu. Fossiele brandstoffen zijn steenkool, aardolie en aardgas. Wordt dit daarna gebruikt voor stroom of gas, is dit niet-duurzame energie.

Groene energie, ook wel duurzaam opgewekte energie, is energie die niet gehaald wordt uit fossiele brandstoffen. Maar op verschillende andere manieren. Opwekkers van duurzame energie zijn, wind, zon, waterkracht of biomassa.

Wie controleert het stroomlabel?

Om het stroometiket te controleren is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingeschakeld. Deze organisatie houdt toezicht door middel van groencertificaten. De Garantie van Oorsprong (GvO) is de verzekering dat de energie daadwerkelijk groen is.