Wat is een telemetrie meter?

Een telemetrie meter is een speciale meter die dagelijks, meerdere keren per dag bijhoudt wat het stroomverbruik is van de grootzakelijke klant en registreert dit. Het aflezen van het verbruik gebeurt op afstand door de netbeheerder. Deze meter is alleen nodig wanneer u een grootzakelijke klant bent.

Wat is het verbruiksprofiel voor telemetrie?

Bent u een grootzakelijke klant. Dan heeft u een telemetrie meter nodig. Het verbruik van een bedrijf wordt ingedeeld bij een bepaald verbruiksprofiel. Bij sommige verbruiksprofielen is het wettelijk verplicht. Zie hieronder bij welke:

  • Telemetriegrootverbruiker GXX
  • Telemetrieverbruiker GGV

U valt binnen de GXX als u tussen de 170.000 m³ gas en 1.000.000 m³ gas verbruikt.

U valt binnen de GGV als u een gasverbruik heeft van meer dan 1.000.000 m³. Sinds februari 2020 moet elke grootverbruiker van gas met een G2C profiel ook verplicht elke maand hun gas laten uitlezen. Dit kan via een telemetriemeter, echter is dit niet verplicht voor dit profiel.

Hier gaat het alleen om gasverbruik. Bij een verbruiksprofiel van 100 kW elektriciteit is het al verplicht om een telemetriemeter te installeren wanneer u een energiecontract heeft afgesloten met deze waarden.