Wat is de transportcapaciteit?

De transportcapaciteit is een maximumcapaciteit van de hoeveelheid gas die per uur doorgelaten wordt. Alleen grootzakelijke klanten hebben te maken met de transportcapaciteit. Het is een afgestemde hoeveelheid die de grootzakelijke klant afstemt met de zakelijke energieleverancier en de netbeheerder. Het is de maximale hoeveelheid gas die u denkt te verbruiken op een moment.

Wat als de capaciteit wordt overschreden?

Natuurlijk kan het voorkomen dat de maximale capaciteit boven het afgesproken maximum uitkomt. In dit geval betaalt u hier extra voor, wat in de meeste gevallen verrekend wordt met terugwerkende kracht. Als u van tevoren al verwacht dat u het maximum gaat overschrijden, kunt u kiezen voor een dag contract. De extra behoefte aan capaciteit vangt u hiermee op. Dit moet u van tevoren vragen aan bij de netbeheerder. Vaak één maand van tevoren.

Aanpassen van het maximum

Als u het gevoel heeft dat u capaciteit te veel is, of juist te weinig, kunt u de capaciteit aanpassen. Wel zijn hier voorwaarden aan verbonden. Bij de netbeheerder is meer informatie te verkrijgen over de aanpassingen van het maximum van de capaciteit.