Variabel energietarief

Het variabel energietarief is de prijs die u betaalt voor elke verbruikte kWh stroom en kubieke meter gas (m³). Het is variabel, omdat het tarief in de looptijd van het contract kan veranderen. De prijzen van de energie veranderen regelmatig, daarom wordt het tarief bij een variabel contract regelmatig gewijzigd.

Verschil tussen een variabel en een vast energietarief

Om de juiste keuze te maken voor welk contract u moet kiezen, is het handig om eerst het verschil te weten tussen een variabel en een vast energietarief.

Variabel energietarief

Bij een variabel tarief heeft de energieleverancier de mogelijkheid de tarieven in het contract tweemaal te verhogen of te verlagen. Dit gebeurt in januari en juli. Mochten de prijzen dalen in de energiemarkt, dan profiteert u van de lagere tarieven omdat naar waarschijnlijkheid uw energietarief hierdoor ook omlaaggaat. Maar als de energieprijs een stijging laat zien, dan is de kans groot dat uw tarief ook omhooggaat. Dit is tevens het risico van een contract met een variabele energieprijs.

Vast energietarief

Mocht u het risico te groot vinden, dan is een contract met een vaste prijs een betere keuze voor u. Met een vaste energieprijs betaalt u de gehele duur van het contract, één tarief. Zo voorkomt u dat u energietarief meestijgt met de markt, maar daardoor is een daling in het tarief ook niet mogelijk. Toch kiezen de meeste mensen voor een contract met vaste tarieven. Als ervaren energiecollectief geven wij ook advies op het gebied van inkoop. Daarnaast weten onze energieadviseurs wanneer het best de energie inkoop kan verlopen. Mede door ons collectief zijn wij ook in staat voor goedkoper in te kopen, door gezamenlijke inkoop. Bekijk ons collectief!

Contract met vaste tarieven

Bij het afsluiten van een contract met een vast tarief, is het handig om te weten dat de vaste prijs alleen geldt voor het leveringstarief. De kosten van de energiebelasting en de netbeheerkosten kan dus wel veranderen in de tussentijd. Ook is er soms een vast tarief, alleen voor de levering van stroom of alleen voor gas.

Wat wordt het?

Met deze informatie kunt u het risico afwegen van een variabel contract. Of gaat u toch het risico indammen door te kiezen voor een contract met een vaste prijs. De keuze ligt bij u. Weet u niet wat u moet doen? Dan kunnen onze energieadviseurs altijd te hulp schieten. Bekijk onze diensten. Of neem contact met ons op via de mail of telefoon.