Vaste energieprijs

Een contract met een vaste energieprijs houdt in dat het tarief wat u betaalt voor uw energie niet mee verandert met de energieprijzen van de markt. Stel u voor: De energieprijs op de markt van gas en elektriciteit stijgt met €0,02, dan zou u hiervan niks merken bij uw energiecontract. Kiest u echter voor een contract met variabele tarieven? Dan kan fluctuatie van de markt invloed hebben op uw energietarief. Dus dan zou uw tarief in het voorgestelde geval met €0,02 stijgen. Een contract met een variabel tarief neemt dus meer risico met zich mee dan een contract met een vast tarief.

Variabel of vaste energieprijs

Bij een variabel tarief heeft de energieleverancier de mogelijkheid de tarieven in het contract tweemaal te verhogen of te verlagen. Dit gebeurt in januari en juli. Mochten de prijzen dalen in de energiemarkt, dan profiteert u van de lagere tarieven omdat naar waarschijnlijkheid uw energietarief hierdoor ook omlaag gaat. Maar als de energieprijs een stijging laat zien, dan is de kans groot dat uw tarief ook omhoog gaat. Dit is tevens het risico van een contract met een variabele energieprijs.

Mocht u het risico te groot vinden, dan is een contract met een vaste prijs een betere keuze voor u. Met een vaste energieprijs betaalt u de gehele duur van het contract, één tarief. Zo voorkomt u dat uw energietarief meestijgt met de markt, maar daardoor is een daling in het tarief ook niet mogelijk. Toch kiezen de meeste mensen voor een contract met vaste tarieven. Als ervaren energiecollectief geven wij ook advies op het gebied van inkoop. Daarnaast weten onze energieadviseurs wanneer het best de energie inkoop kan verlopen. Mede door ons collectief zijn wij ook in staat voor goedkoper in te kopen, door gezamenlijke inkoop. Bekijk ons collectief!

Kiest u een contract vaste tarieven

Let dan op bij het afsluiten van een contract met een vast tarief. Handig om te weten dat de vaste prijs alleen geldt voor het leveringstarief. De kosten van de energiebelasting en de netbeheerkosten kunnen dus wel veranderen in de tussentijd. Ook is er soms een vast tarief, alleen voor de levering van stroom of alleen voor gas.

Wat wordt het?

Met deze informatie kunt u het risico afwegen van een variabel contract. Of gaat u toch het risico indammen door te kiezen voor een contract met een vaste prijs. De keuze ligt bij u. Weet u niet wat u moet doen? Dan kunnen onze energieadviseurs altijd te hulp schieten. Bekijk onze diensten. Of neem contact met ons op via de mail of telefoon.