Wat is vastrecht energie?

Vastrecht energie is ‘belasting’ die u betaalt op alles omtrent de dienstverlening en levering van uw energie. Het gaat hier vaak om een vast bedrag die u maandelijks, per kwartaal of jaarlijks afbetaalt aan uw energieleverancier. De kosten die onder het vastrecht vallen zijn:

  • Administratiekosten voor de werkzaamheden
  • Levering van stroom en gas
  • Aansluiting op het energienet
  • Transport van energie naar uw kantoor

Mocht u een grotere aansluiting hebben dan kunnen de kosten van het vastrecht wat hoger liggen. Dit is vaak bij een grootzakelijke klant hoger dan bij een MKB.

Is er een verschil in kosten?

Het tarief van het recht kan verschillen. Ondanks dat het niet afhankelijk is van het energieverbruik. Energieleveranciers hebben namelijk nog verschil in tarief voor het vastrecht. Ook kan het tarief verschillen per contract. Aanrader om dus ook goed te kijken naar het verschil in tarieven van het vastrecht om ervoor te zorgen dat je hier ook een redelijk laag tarief hebt. Het kan voorkomen dat een contract namelijk erg lage energietarieven heeft, maar compenseert met hoge vastrechtkosten. Kosten voor het vastrecht kan oplopen tot wel 100 euro, dus zeker iets om naar te kijken. Wij kunnen uw contractgegevens opvragen om te kijken hoe hoog het tarief van uw vastrecht energie ligt. Klik hier!

Wat is het vastrecht gas per jaar?

Omdat het vastrecht per leverancier erg kan verschillen, is het lastig om te zeggen hoeveel u zou betalen voor deze kosten. Bij bijvoorbeeld Engie zijn de vaste leveringskosten €44,53 per aansluiting, per jaar. Dit geldt voor zowel gas als stroom. Daarentegen is die van bijvoorbeeld Innova Energie €79 per aansluiting, per jaar. Het kan dus erg verschillen per leveranciers. Daarom nogmaals: Kijk goed naar de kosten van het vastrecht energie!