Nederland een vrije energiemarkt

Sinds 2004 is Nederland een vrije energiemarkt. Dit zorgt voor een grotere concurrentie tussen leveranciers, maar ook voor meer keuze voor de consument. De energiemarkt zorgt dat er ook nog ruimte is voor kleine energieleveranciers naast de grotere concurrenten. Vóór de vrije markt, kreeg een huis of bedrijf een energieleverancier aangewezen. Dit deed de overheid op basis van de postcode.

Scheiding leverancier en netbeheerder

Door de vrije energiemarkt is de scheiding van de energieleverancier en de netbeheerder ontstaan. Zo is de energieleverancier verantwoordelijk voor de productie en levering van energie. Daarnaast is de netbeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud van het energienet. De netbeheerders zijn weer opgedeeld in één landelijke en meerdere regionale netbeheerders. Echter zijn netbeheerders wel in handen van de overheid en zijn zij verplicht landelijke gereguleerde prijzen te hanteren.

Goed aan de vrije energiemarkt

Deze vrije markt heeft zo zijn voordelen. De grootste is het ruime aanbod die vele keuzemogelijkheden biedt voor de consument. Door deze vrije keuze heeft de consument de mogelijkheid om scherpe tarieven te kiezen. Ook zijn er sinds het ontstaan van de vrije markt leveranciers die duurzame energie leveren. De consument heeft meer ruimte om een leverancier te kiezen die het hem of haar gezind maakt.