Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. Mede door zonnepanelen is het mogelijk om deze vorm van energie op te wekken. Er komt geen CO2 vrij bij de productie en er is sprake van een onuitputtelijke bron, want de zon raakt nooit op. Voor de zorgelijke Nederlander, zonnepanelen wekken ook zonne-energie op als het bewolkt is. Dat scheelt in ons kikkerlandje.

Hoe gaat dit te werk?

Er bestaan twee manieren om zonne-energie op te wekken:

  • Zonnepanelen. Deze panelen bevinden zich op daken van een huis of bedrijf. Deze vangen de zon op en zetten het zonlicht om in gelijkstroom. Een omvormer verandert deze weer in wisselstroom (de soort stroom die apparaten en verlichting nodig hebben). Vervolgens kunt u deze opgewekte stroom gebruiken voor uw eigen elektriciteitsverbruik.
  • Zonnecollectoren. Deze vorm van opwekking gaat gepaard met een zonneboiler. De collectoren vangen zonlicht vanaf het dak op en verwarmen hiermee het water in de zonneboiler. Vervolgens kan dit water gebruikt worden voor de douche of de vaatwasser. Zo bespaart u water!

Besparen met zonne-energie

Zelf kunt u ook zonnepanelen of zonnecollectoren aanschaffen. Naast de voordelen van het opwekken van duurzame energie, bespaart u hiermee ook nog eens op de energiebelasting, omdat u bijdraagt aan een groener Nederland. En als laatste kunt u de eigen opgewekte energie ook terug leveren op het energienet. Dit heet ook wel salderen. Hierbij wordt de opgewekte energie in mindering gebracht op de hoeveelheid afgenomen energie van het energienet.

Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen!