Additionele capaciteit: wat is dat?

De additionele capaciteit is het verschil tussen contractcapaciteit en basislastcapaciteit. Deze wordt specifiek gecontracteerd om extra behoefte aan energie op te vangen.

Om even kort uit te leggen: De contractcapaciteit is de maximale capaciteit aan gas in kubieke meters (m³), gevraagd door de klant zodat hij/zij in het komend jaar genoeg heeft. Echter hoeven alleen grootverbruikers dit te doen.

De hoeveelheid kubieke meter gas die een particulier of organisatie onder normale omstandigheden afneemt, is de basislastcapaciteit. De berekening van deze basislast is:

  • De hoeveelheid afgenomen kubieke meter gas (m³) / 8760 (aantal uren in een jaar)

Het verschil is dus de additionele capaciteit. Hoewel het niet vaak voorkomt dat de basislastcapaciteit hoger is dan de contractcapaciteit, is de kans er wel. In dit geval trekt de leverancier dat gelijk aan elkaar.

Wat is additionele capaciteit en waarom is het belangrijk?

Additionele capaciteit is een term die wordt gebruikt om het verschil te beschrijven tussen de contractcapaciteit en de basislastcapaciteit van energieverbruik. Deze extra capaciteit wordt specifiek gecontracteerd om eventuele piekmomenten in het energieverbruik op te vangen, waardoor een consistente en betrouwbare energievoorziening wordt gewaarborgd.

Om het simpel te houden:

  • Contractcapaciteit: dit is de maximale hoeveelheid gas in kubieke meters (m³) die door een klant wordt gevraagd om te verzekeren dat ze gedurende het jaar voldoende gas hebben. Deze vereiste geldt voornamelijk voor grootverbruikers.
  • Basislastcapaciteit: dit is de hoeveelheid gas in kubieke meters (m³) die een particulier of organisatie onder normale omstandigheden verbruikt gedurende een jaar. Deze wordt berekend door de totale afgenomen hoeveelheid gas te delen door het aantal uren in een jaar (8760 uur).

Het verschil tussen de contractcapaciteit en de basislastcapaciteit is de additionele capaciteit. Hoewel het zeldzaam is dat de basislastcapaciteit hoger is dan de contractcapaciteit, kan het voorkomen. In dat geval zal de leverancier deze gelijkstellen aan elkaar om een ononderbroken energielevering te waarborgen.

Het begrijpen van additionele capaciteit is essentieel voor bedrijven die hun energieverbruik nauwkeurig willen plannen en beheren. Door te anticiperen op mogelijke piekmomenten en de juiste hoeveelheid additionele capaciteit te contracteren, kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie verbeteren en onverwachte onderbrekingen in de energievoorziening voorkomen.

additionele capaciteit

 

Overzichtstabel additionele capaciteit

OnderwerpBeschrijving
Additionele capaciteitVerschil tussen contractcapaciteit en basislastcapaciteit, gecontracteerd om extra energiebehoefte op te vangen.
ContractcapaciteitMaximale hoeveelheid gas (m³) gevraagd door de klant voor voldoende energie gedurende het jaar, vooral relevant voor grootverbruikers.
BasislastcapaciteitHoeveelheid gas (m³) die een klant normaal gesproken verbruikt gedurende een jaar, berekend per uur.
Berekening basislastTotale afgenomen gas (m³) gedeeld door het aantal uren in een jaar (8760 uur).
Belang van additionele capaciteitNoodzakelijk voor het plannen en beheren van energieverbruik, helpt bij het voorkomen van onderbrekingen in de energievoorziening.

Meest gestelde over additionele capaciteit

  1. Waarom is additionele capaciteit belangrijk voor energieverbruik?
  2. Wie moet zich zorgen maken over de contractcapaciteit en wie niet?
  3. Hoe wordt de basislastcapaciteit berekend en waarom is deze relevant?
  4. Wat zijn voorbeelden van situaties waarin additionele capaciteit nodig kan zijn?
  5. Wat gebeurt er als de basislastcapaciteit hoger is dan de contractcapaciteit?
  6. Hoe kan ik bepalen hoeveel additionele capaciteit mijn bedrijf nodig heeft?
  7. Kan ik mijn contractcapaciteit aanpassen als mijn energiebehoeften veranderen?
  8. Zijn er kosten verbonden aan het hebben van additionele capaciteit?
  9. Welke voordelen biedt het gelijkmaken van de basislast- en contractcapaciteit?
  10. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn energievoorziening consistent en betrouwbaar blijft?