Prinsjesdag 2020: Wat verandert er voor het mkb?

17 september 2020Geschreven door C M0
https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/09/dane-deaner-_-KLkj7on_c-unsplash-1280x1024.jpg

 

Zoals ieder jaar heeft koning Willem-Alexander op Prinsjesdag 2020 de troonrede uitgesproken. In een jaar met veel (economische) tegenslag was Prinsjesdag 2020 anders dan normaal. Toch had de koning veel te vertellen tijdens de toespraak. Energy Department heeft alle belangrijke punten uit de miljoenennota 2020 die gelden voor de zakelijke markt voor u op een rij gezet.

Niet bezuinigen, maar investeren

Allereerst wil de regering niet bezuinigen, maar juist investeren. Waaronder baanbehoud, een sterkere economie en een schoner land. Wel heeft de koning het land gewaarschuwd voor de gevolgen van de neerwaartse economie. De afgelopen tijd kon Nederland terugvallen op de financiële buffer die was opgebouwd. Daarmee konden de grootste financiële klappen worden opgevangen. ‘’Nu moeten we ons schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag, die ook doorwerkt in de economie en overheidsfinanciën op lange termijn’’ aldus de koning.

Ondanks de coronacrisis maakt de overheid tijdens Prinsjesdag 2020 duidelijk blijvend te willen investeren. De culturele sector krijgt een aanvullend pakket van 0,5 miljard euro. Voor gemeenten komt bijna 800 miljoen beschikbaar voor buurthuizen, sociale werkvoorziening en culturele instellingen.

Om de achterstanden in het onderwijs weg te werken is 500 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Met een bedrag van 5 miljard euro wil de regering de komende jaren de problemen rond stikstof aanpakken. Doelstelling van het Klimaatakkoord is nog steeds een vermindering van de CO2-uitstoot met minimaal 49% in 2030 en een klimaatneutraal beleid in 2050. In het najaar verschijnt de eerste Klimaatnota. Voor komend jaar komen er verschillende maatregelen. Zo komt er een CO2-heffing voor de industrie en wordt de circulaire economie gestimuleerd.

Het kabinet neemt maatregelen om meer betaalbare woningen te realiseren. 2 miljard euro wordt geïnvesteerd in infrastructuur en woningbouw. De woningbouw zal worden versneld en starters tussen de 18 en 35 jaar hoeven de komende vijf jaar geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook worden er maatregelen genomen voor meer betaalbare huurprijzen.

Miljoenennota 2020

Uiteraard werd tijdens Prinsjesdag 2020 de miljoenennota 2020 gepresenteerd. Hierin is duidelijk aangegeven dat Nederland in een economische crisis zit. De Nederlandse economie zal naar verwachting met 5% krimpen. Dit komt mede doordat mensen minder uitgeven en investeringen voorlopig on-hold worden gezet. Ook zal de werkloosheid stijgen tot ongeveer 6% in 2021.

Echter staat daartegenover de verwachting dat de economie zich deels zal herstellen in 2021. De huidige positie van Nederland is namelijk goed, met onder andere gezonde overheidsfinanciën.

Werkend Nederland

Om werkenden tegemoet te komen wordt de eerste schijf Inkomstenbelasting verlaagd tot 37,1%. Dit zorgt er voor dat huishoudens meer inkomen overhouden en dat werken meer loont. Daarnaast wordt het heffingsvrij vermogen vanaf 2021 verhoogd naar 50.000 euro. Mensen kunnen zo een grotere buffer opbouwen.

Klimaatplannen

Prinsjesdag 2020 stond onder andere in het teken van duurzaamheid. De uitspraken van de koning over duurzaamheid komen terug in de miljoenennota 2020. Zoals eerder genoemd gaat de overheid investeren in een duurzame economie. Naar aanleiding van het Urgendavonnis neemt het kabinet extra stappen om de CO₂-uitstoot versneld terug te dringen. Nederland wil zich blijven houden aan het Parijsakkoord, om klimaatverandering tegen te gaan. Tevens komt er een maatregelenpakket om de problemen rondom stikstof aan te pakken. Deze aanpak versterkt de natuur en zorgt voor meer economische ruimte voor maatschappelijke ontwikkelingen. Verder heeft het kabinet besloten de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk af te bouwen. Het liefst voor 2023. De veiligheid van de Groningers staat hierbij voorop.

Maatregelen baanbehoud

De totale kosten van steunmaatregelen komen uit op ruim 62,5 miljard. Deze zijn verdeeld over een aantal onderwerpen.

Zo gaat er 20 miljard naar de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). Dit is voor behoud van banen en tegemoetkoming in de loonkosten.

3,5 miljard gaat naar TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) voor behoud van inkomen en bedrijven. Verder kan dit geld worden gebruikt voor uitkeringen en leningen bij financiële problemen.

Om mkb-ondernemers en zzp’ers in onder meer horeca, recreatie en theater te ondersteunen heeft de overheid 3,6 miljard euro vrijgemaakt. Dit is een tegemoetkoming voor vaste lasten.

Overige maatregelen

Prinsjesdag 2020 liet zien dat de overheid bedrijven ondersteunen hoog in het vaandel heeft. In de miljoenennota 2020 staat dat 18,8 miljard euro is vrijgemaakt voor ondersteuning van de maatschappij aan de belastingkant. Zo kunnen bedrijven verwachte verliezen in 2020 verrekenen met de winst van 2019.

Daarnaast is er btw-vrijstelling voor aanschaf van mondkapjes en medische hulpmiddelen.

In de inkomstenmaatregelen komt naar voren dat er belastinguitstel is voor behoud van liquiditeit bij bedrijven. Er kan uitstel worden gevraagd voor verschillende belastingen. Het gaat hier om 12,2 miljard euro en komt voor een groot gedeelte later binnen.

Corona raakt economie en samenleving

Dat het coronavirus grote gevolgen heeft voor zowel de samenleving als de economie moge duidelijk zijn. Iedereen heeft zijn levensstijl moeten aanpassen en de economische situatie is flink veranderd. De miljoenennota 2020 is dit jaar vooral gericht op het herstellen van de economie en financiële toekomst te garanderen door te investeren in duurzaamheid.

Voor bedrijven biedt dit kansen voor de toekomst. Als nu wordt geïnvesteerd in duurzaamheid zal een volgende crisis minder hard aankomen. Bedrijven kunnen elkaar hierbij helpen. Door werk voor elkaar te creëren zal de economie weer groeien onze maatschappij beschermd blijven. Hiervoor is echter veel werk nodig. Niet op zijn minst het toewerken naar de klimaatdoelen uit het Parijsakkoord.

Prinsjesdag 2020 verteld ons dat lessen moeten worden getrokken uit de coronacrisis. Zo is Nederland beter voorbereid op de toekomst.

Laat een reactie achter