Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De parameter $l10n moet een array zijn. Gebruik in plaats daarvan de functie wp_add_inline_script() om willekeurige gegevens aan scripts door te geven. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /home/edepartmen/domains/edepartment.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5835
Versterkte uitvoering energiebesparings- en informatieplicht
 

Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De parameter $l10n moet een array zijn. Gebruik in plaats daarvan de functie wp_add_inline_script() om willekeurige gegevens aan scripts door te geven. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /home/edepartmen/domains/edepartment.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5835

Versterkte uitvoering energiebesparings- en informatieplicht

Samen besparen we meer!

Handhaven op de Informatieplicht Energiebesparing

Versterkte uitvoering energiebesparings- en informatieplicht is door het RVO in het leven geroepen om Omgevingsdiensten en gemeente te ondersteunen. Handhaving door gemeentes en omgevingsdiensten op de informatieplicht energiebesparing is namelijk een verplicht onderdeel van de Wet Milieubeheer. Van de gemeentes en omgevingsdiensten wordt verwacht dat ze de uitvoering van toezicht en controle op zich te nemen. De onderstaande verantwoordelijkheden en taken liggen bij de gemeentes:

• A. Administratief onderzoek energiebesparingsplicht.
• B. Administratief toezicht informatieplicht.
• C. Uitvoeren fysiek en administratief toezicht op locatie.
• D. Administratieve handhaving informatieplicht.
• E. Beoordelen rapportages informatieplicht.
• F. Informatie gestuurd toezicht voorbereiden.
• G. Toezicht uitvoeren bij bekende eenvoudige* bedrijven en instellingen.
• H. Toezicht uitvoeren bij bekende complexe* bedrijven en instellingen
• X. Bestaande externe capaciteit inzetbaar maken

Voor veel gemeentes zijn de controles van de informatieplicht energiebesparing zijn van start gegaan. Als erkend adviseur van het RVO is Energy Department geaccrediteerd om gemeentes hierbij te ondersteunen.  

Wat kan Energy Department voor uw gemeente betekenen?

Energy Department is gespecialiseerd in verduurzaming en wetgeving rondom energiebesparing. Als energieadviseur voor zakelijk Nederland zijn wij in staat om de door u gewenste dienstverlening te verrichten. Mail informatieplicht@edepartment.nl voor meer informatie of lees verder.

Multiethnic group of people cooperating for environmental protection and sustainability in a park: they are supporting earth together, recycling waste, growing plants and choosing renewable energy resources

High Lights

 • Verplichting voor organisaties (inrichtingen) die jaarlijks > 50.000 kWh en/of 25.000m3 verbruiken.
 • Verplichting om (branche specifieke) EML in te vullen en in te dienen.
 • Indienen dient digitaal plaats te vinden
 • Inloggen via eHerkennig
 • Uiterlijk voor 1 december 2023 regelen
 • Diverse gemeentes zijn al begonnen met controle en handhaving

Waar kunnen wij uw gemeente mee helpen?

(klik op de onderstaande velden om de handleidingen te downloaden)

B1. Administratief toezicht informatieplicht

Administratief toezicht bij een bedrijf of instelling uitvoeren die (mogelijk) onder de informatieplicht valt (1e waarschuwingsbrief).

B1b. Administratief toezicht energiebesparingsplicht

Administratief toezicht bij een bedrijf of instelling uitvoeren op de energiebesparingsplicht op basis van de informatieplichtrapportage (1e waarschuwingsbrief).

B2. Administratieve hercontrole zonder VLOD

Administratieve hercontrole bij een bedrijf of instelling uitvoeren op basis van de informatieplicht (2e waarschuwingsbrief zonder VLOD).

B3. Administratieve hercontrole met VLOD

Administratieve hercontrole bij een bedrijf of instelling uitvoeren op basis van de informatieplicht (2e of 3e waarschuwingsbrief met VLOD).

G1. Bedrijfsbezoek

Bedrijfsbezoek bij een eenvoudig bedrijf of instelling uitvoeren op basis van de energiebesparings- en informatieplicht, inclusief opstellen eerste waarschuwingsbrief.

G2. Bedrijfsbezoek met learning on the job

Bedrijfsbezoek met learning on the job bij een eenvoudig bedrijf of instelling uitvoeren op basis van de energiebesparings- en informatieplicht, inclusief opstellen eerste waarschuwingsbrief.

G3. Fysieke hercontrole energiebesparingsplicht

Fysieke hercontrole energiebesparingsplicht bij een eenvoudig* bedrijf of instelling uitvoeren op basis van de energiebesparings- en informatieplicht, inclusief opstellen tweede waarschuwingsbrief met VLOD.

H1. Bedrijfsbezoek

Bedrijfsbezoek bij een complex bedrijf of instelling uitvoeren op basis van de energiebesparings- en informatieplicht, inclusief opstellen eerste waarschuwingsbrief.

H2. Bedrijfsbezoek met learning on the job

Bedrijfsbezoek met learning on the job uitvoeren bij een complex bedrijf of instelling op basis van de energiebesparings- en informatieplicht, inclusief opstellen eerste waarschuwingsbrief.

H3. Fysieke hercontrole

Fysieke hercontrole bij een complex bedrijf of instelling uitvoeren op basis van de energiebesparings- en informatieplicht, inclusief opstellen tweede waarschuwingsbrief met VLOD.

C1. Gevelcontroles

Gevelcontroles uitvoeren bij (voorlopig) onbekende bedrijven en instellingen zonder binnen te treden.

C3. Inventariserende controles

Inventariserende controles uitvoeren bij (voorlopig) onbekende bedrijven en instellingen met binnentreding.

X1. Toezicht bij eenvoudige bedrijven en instellingen

Toezicht op de energiebesparingsplicht aanvullend meenemen bij een reguliere controle van een eenvoudig bedrijf of instelling.

X2. Toezicht bij complexe bedrijven en instellingen

Toezicht op de energiebesparingsplicht aanvullend meenemen bij een reguliere controle van een complex bedrijf of instelling.
Meer weten over onze diensten?

Wij gaan graag met u in gesprek

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

 • Selecteer uw organisatie hieronder
  https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2022/06/Foto-LinkedIn.png
  Stel uw vraag!
  Bel ons op 020 220 90 90
  Mail naar info@edepartment.nl