Factuurcontrole

Samen besparen we meer

De zakelijke energiefactuur onder de loep

De zakelijke energiefactuur onder de loep

Energiefacturen kunnen nog wel eens ingewikkeld zijn. Om u daarbij een handje te helpen hebben wij voor u de zakelijke energiefactuur onder de loep genomen. Voor klein zakelijkverbruikers gelden andere voorwaarden dan voor grootzakelijke verbruikers. In dit artikel kijken wij alleen naar het energiefactuur van een kleinverbruiker.

Als kleinverbruiker kunt u drie verschillende energierekeningen verwachten die we hier allemaal gaan bekijken.

 • Voorschotrekening
 • Jaarafrekening
 • Eindafrekening

Voorschotrekening (12x per jaar)

Het verbruik van energie is niet evenredig verspreid over het jaar. In de wintermaanden, wanneer het koud is en eerder donker wordt, zult u in de meeste gevallen meer verbruiken dan in de warme zomermaanden.

Om niet voor verrassingen komen te staan betaalt u daarom door het jaar heen een voorschotbedrag. Dit bedrag is maandelijks en blijft elke maand hetzelfde. Het voorschotbedrag van uw energiefactuur is geschat op uw verbruik in het verleden.

In het voorschotbedrag worden alle kosten meegenomen, dus ook de kosten van de netwerkbeheerder en het meetbedrijf.

Jaarafrekening (1 x per jaar)

Elk jaar van uw contract kunt u een jaarafrekening verwachten. Deze energiefactuur laat uw totale verbruik en kosten van het afgelopen jaar zien. In de jaarafrekening komen verscheidene aspecten aan bod.

Wij helpen u graag

 • Selecteer uw organisatie hieronder
  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.

  Wat u van ons
  mag verwachten

  – Gratis adviesgesprek

  – Alle zorg uit handen

  – Voorkom onnodige kosten

  Meetgegevens

  Meetgegevens

  De totale levering energie op uw jaarafrekening is de hoeveelheid elektriciteit dat u heeft verbruikt over het hele contractjaar. Dit wordt berekend door de eindstand van uw elektriciteitsmeter te verminderen met uw beginstand. Vanzelfsprekend wordt de eindstand van het huidige contractjaar ook de nieuwe beginstand voor het volgende contractjaar. Het wordt aanbevolen om dit op al uw energiefacturen te controleren.

  Elektriciteit specificatie
  • Verbruik integraal

  Verbruik integraal is het verbruik van de meetgegevens maal de tarieven van uw contract. Mocht het zijn dat u een piek, dal en enkel tarief heeft dan staat dat hier ook gespecificeerd.

  • Energiebelasting

  Energiebelasting zoals beschreven in uw jaarafrekening betaalt u bovenop uw tarieven per kWh. De tarieven voor deze belasting zijn opgedeeld in 5 schalen. Verbruikt u bijvoorbeeld maar tot 10.000 kWh? Dan hoeft u alleen de tarieven in de eerste schaal te betalen. In de energiefactuur in bovenstaande afbeelding kunt u zien dat het verbruik een stuk hoger ligt. Daarom betaalt diegene ook de tarieven in schaal 2 voor het resterende verbruik. Wilt u een volledige uitdraai van de energiebelasting tabellen?

  Goed om te weten is dat energiebelasting wordt berekend over een heel kalenderjaar en dus niet specifiek over het jaar dat uw contract loopt. Als uw contract begint in juni dan rekent de belasting voor het eerste jaar alleen vanaf juni tot 31 december, daarna begint de teller van de kWh voor de belasting weer opnieuw. Ook hier wordt aangeraden dit te controleren op uw energiefactuur.

  Soms komt het ook voor dat de energieleverancier de eerste jaarafrekening dan eind december opstuurt en dan vanaf daar weer begint te tellen.

  • Opslag duurzame energie

  Op uw jaarafrekening wordt ook Opslag Duurzame Energie genoemd. Dit zijn belastingen die ingevoerd zijn in 2013 om de investeringen in duurzame energie te stimuleren.

  Daarom geldt hetzelfde principe als bij de energiebelasting bij Opslag Duurzame Energie. Echter zijn deze tarieven iets anders dan bij energiebelastingen.

  Via deze link vind u het overzicht met de desbetreffende bedragen.

  • Netwerkkosten

  Netwerkkosten zijn alle kosten gemaakt door de netbeheerder voor het onderhoud en transport van het energienetwerk. Deze kosten verschillen ook per netbeheerder. Het is verstandig om de vooraf afgesproken netwerkkosten te controleren op uw energiefactuur.

  Heeft u vragen of is er iets niet duidelijk? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

  Eindafrekening (1x per jaar)

  Eindafrekening (1x per jaar)

  Naast de voorschot- en jaarafrekening kunt een eindafrekening ontvangen. Een eindafrekening ontvangt u alleen als u gaat verhuizen of gaat overstappen naar een andere leverancier. Uw leverancier is verplicht deze naar u te versturen binnen zes weken. Deze rekening wordt bepaald op basis van de meterstanden die u heeft doorgegeven aan uw nieuwe energieleverancier. Daarin staat dus ook of u moet bijbetalen of niet.

  Geeft u geen meterstanden door dan is de leverancier alsnog wettelijk verplicht een eindafrekening op te sturen. De leverancier zal in dat geval de meterstanden moeten schatten. Dit betekent dat de kans groot is dat dit niet 100% klopt met de werkelijkheid en u dus onterecht te veel ontvangt of moet bijbetalen. Indien u teveel ontvangt zal u dit in de toekomst alsnog terug moeten betalen. Het klinkt misschien als een goed idee, maar uiteindelijk is dat het zeker niet. Wij raden dan ook altijd aan de meterstanden op tijd door te geven en te controleren op uw energiefactuur!

  Energierekening controleren?

  Het kan wel eens voorkomen dat er fouten worden gemaakt in de jaarafrekening door de leverancier. Controleer daarom uw energierekening altijd goed, of laat een professional van Energy Department uw jaarafrekening controleren.

  https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/04/freestock_435199744-1280x854.jpg

  Hoe gaan wij te werk?

  Door collectieve inkoop van energie kunt u besparen op uw zakelijke energierekening, maar hoe werkt het precies?
  https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/04/freestock_407989432-1280x854.jpg

  Verbruik verlagen

  Door middel van slimme producten kunt u uw verbruik in energie verlagen. Kortom, wacht niet langer!
  https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/04/freestock_420595492-1280x854.jpg

  Ervaringen van anderen

  Meer dan 50.000 ondernemingen gingen u voor! Benieuwd wat zij te zeggen hebben? Lees hun verhalen hier.
  https://www.edepartment.nl/wp-content/uploads/2020/04/freestock_396739279-1280x854.jpg

  Gratis adviesgesprek

  Onze adviseurs helpen u met al uw energievragen indien mogelijk. Ontdek daarom wat uw mogelijkheden zijn.