Informatieplicht energiebesparing
invullen

Samen besparen we meer!

Zelf de informatieplicht energiebesparing invullen, ja dat kan!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is een plicht voor bedrijven die meer verbruiken dan 50.000 kWh elektra of 25.000 M3 gas om aan de informatieplicht energiebesparing te voldoen. Wil je de informatieplicht energiebesparing zelf invullen, lees dan verder.

Veel bedrijven twijfelen of ze de registratie voor de informatieplicht energiebesparing zelf gaan doen of uitbesteden aan een externe partij. Het invullen neemt namelijk over het algemeen veel tijd in beslag. Veel vragen zijn erg technisch. Deze moeten goed worden uitgezocht. Hiervoor is veel tijd en geduld nodig. Daarnaast moeten bedrijven beschikken over een eHerkenning voordat ze de informatieplicht in kunnen vullen.

Wilt u de informatieplicht energiebesparing toch zelf doen? Dat kan uiteraard. Energy Department legt uit hoe u dit kunt doen.

Let op: een gemiddelde aanvraag voor de Informatieplicht Energiebesparing (van introductie tot verzenden) duurt meer dan 10 uur. Dat is een rit van Utrecht naar Parijs en terug. In deze tijd kunt u ook de volledige serie The last dance van Michael Jordan kijken.

Eherkenning

eHerkenning

Voordat u de informatieplicht energiebesparing aan kunt vragen moet u beschikken over eHerkenning. Dit is de zakelijke DigiD van de RVO.

U kunt eHerkenning aanvragen bij één van de aanbieders van de belastingdienst.

Belangrijk: aanvraag van eHerkenning duurt gemiddeld 3 werkdagen. Als u met spoed eHerkenning aanvraagt is dit binnen 24 uur maar hier zijn welke extra kosten aan verbonden.

Beschikt u over eHerkenning?

Dan kunt u beginnen met de aanvraag van de informatieplicht energiebesparing. U kunt hiervoor inloggen op de site van de RVO.

Bij Mijn aanvragen kunt u kiezen voor Informatieplicht Energiebesparing (Wet Milieubeheer).

Lees vervolgens goed de introductie en vul uw gegevens in.

Handig om bij de hand te houden:

  • KvK nummer
  • Vestigingsnummer
  • Jaarverbruiken van zowel gas als elektriciteit

Nadat u uw bedrijfsgegevens heeft ingevuld moet u een bedrijfstak kiezen. Let goed op dat u de juiste bedrijfstak kiest. Dit is belangrijk voor het vervolg van de informatieplicht. De juiste bedrijfstak kunt u vinden in onze EML lijsten.

Vervolgens krijgt u de maatregelen van de gekozen bedrijfstak. Gemiddeld zijn dit meer dan 50 vragen.

Let bij het invullen goed op de randvoorwaarden (zowel economisch als technisch) en uitgangssituatie. Deze kunt u vinden door op de button ‘meer informatie’ te klikken.

Bent u op zoek naar informatie over bijvoorbeeld uw hr-ketel over ventilatie? De juiste productspecificaties zijn vaak te vinden op de site van het merk. Echter kan dit in sommige gevallen tijdrovend zijn. Vooral als u veel apparatuur heeft staan.

Bij elke maatregel staat daarnaast aangegeven of deze genomen kan worden op een zelfstandig moment of een natuurlijk moment.

Zelfstandig vs. Natuurlijk moment

Zelfstandig moment betekent dat deze maatregel rendabel is op elk moment dat de maatregel wordt uitgevoerd. Dat wil zeggen dat deze maatregel binnen één jaar moet worden uitgevoerd.

Natuurlijk moment betekent dat deze maatregel alleen rendabel is op het moment dat een renovatie of verbouwing aan de orde is. Met andere woorden, u kunt met deze maatregel wachten tot u gaat renoveren of verbouwen, mits dit binnen vijf jaar is.

Als u alle vragen goed denkt te hebben kunt u de rapportage controleren. Kijk goed of u geen maatregelen heeft overgeslagen en controleer uw gegevens goed. Vervolgens drukt u op controleren en verzenden. Hierbij geeft u aan dat u alles naar waarheid heeft ingevuld en dat de RVO toestemming heeft om uw gegevens te gebruiken voor vervolg van de informatieplicht.

U krijgt daarna een bevestiging van de RVO met bijbehorend IP-nummer. Dit is het correspondentienummer welke u gebruikt bij vragen aan de RVO.

Informatieplicht uitbesteden

Informatieplicht energiebesparing zelf invullen te ingewikkeld en/of tijdrovend? Veel organisaties kiezen ervoor het proces uit handen te geven aan een externe partij.

Als erkend adviseur neemt Energy Department uw zorgen uit handen. Een aanvraag heeft u al binnen één minuut geregeld!

Wilt u daarnaast op de hoogte blijven van het huidige energienieuws? Bent u benieuwd naar hoeveel u kunt besparen of zoekt u tips/weetjes over energie? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!

U krijgt daarna een bevestiging van de RVO met bijbehorend IP-nummer. Dit is het correspondentienummer welke u gebruikt bij vragen aan de RVO.