Energielabel C voor kantoren

Samen besparen we meer

Voorkom een boete
Verplicht voor kantoorpanden
Stijging van de winst
Minder CO2-uitstoot

Per 1 januari 2023 geldt de energielabel C kantoren verplichting. Elk kantoor dat minimaal 100m2 oppervlakte heeft moet dan energielabel C of beter zijn geregistreerd. Het aantal kantoren dat voldoet aan deze verplichting stijgt met de dag. Voor het merendeel van de kantoren zijn er echter nog stappen te zetten. Energy Department helpt graag deze kantoren in het zetten van deze stappen. Wij kunnen uw bedrijf helpen te voldoen aan de energielabel C kantoren-verplichting.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een document dat de energiezuinigheid van uw bedrijfspand aangeeft en in een energieklasse zet. In het energielabel bevindt zich ook een advies waarmee een pand energiezuiniger gemaakt kan worden. Nog meer vragen over het energielabel? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Waarom een energielabel? 

De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert sinds 1 januari 2015 bij verkoop, verhuur of oplevering of een pand een energielabel heeft. Nog geen energielabel en nog nooit gecontroleerd? Dan is dit het moment op actie te ondernemen. De boetes kunnen namelijk oplopen tot € 81.000,-. (bron: KvK)

Wanneer hoeft u niet te voldoen?

Is uw kantoor kleiner dan 100 m²? Dan hoeft u niet aan de plicht te voldoen. Zie hieronder in welke situaties de plicht nog niet gelden:

 • Als uw kantoor kleiner is dan 50% van de gehele oppervlakte van het gebouw
 • Wanneer het gaat om rijksmonumenten
 • Het gebouw minder dan 2 jaar is gebruikt
 • Als het kantoorgebouw geen energie verbruikt voor het binnenklimaat
 • De maatregelen die genomen moeten worden, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar

(Bron: RVO)

Zet vandaag de eerste stap naar energielabel C 

Kantoren met een geldig label D t/m G kunnen soms zonder al te veel bouwkundige ingrepen energielabel C halen. Dit kost vaak minder tijd en moeite dan de meeste ondernemers denken. Vul hieronder het formulier in. Een van onze energieadviseurs zal dan binnen één dag contact met u opnemen.

 • Aanmeldformulier

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
0123456789001234567890.012345678900123456789001234567890

klanten naar tevredenheid geholpen

0123456789001234567890

jaar lang een erkend energieadviseur

012345678900123456789001234567890%

transparantie en zo voordelig mogelijk energielabel C

Stand van zaken per 1 juli 2020

Het RVO maakte een schatting van het aantal label C-plichtige kantoren en hun energielabels. Volgens deze schatting zijn er nu ongeveer 97.000 kantoren in Nederland, waarvan zo’n 62.000 moeten voldoen aan de label C-verplichting.

Hoe verbeter de energieprestaties van mijn kantoor?

Wilt u weten welke maatregelen u moet nemen om te besparen? Lees dan onze blog: 17 manieren om uw bedrijf te verduurzamen. Hierin staan alle mogelijkheden voor het verduurzamen van uw kantoorpand!

Verandering in energielabel vanaf maart 2021

Vanaf maart 2021 komt er een verandering in het energielabel zelf. Let op: verwar dit niet met de verplichting van label C bij  energielabel kantoren, want die staat nog steeds gedateerd op juli 2023!

De verandering houdt in dat voor een aantal producten verandert de schaal in A t/m G, in plaats van A+++ t/m D. Het gaat om de volgende producten: wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten en vriezers.

In juli 2021 volgt ook de verandering van het nieuwe energielabel op lampen. A+++ apparaten die nu dus het zuinigst zijn, worden dan ook aangepast naar de bovengnoemde schaal. De Europese Commissie wilt zo bedrijven aanzetten tot het maken van nog zuinigere apparaten

Belangrijk om te weten

Kosten

De kosten liggen geheel bij de maatregelen die u moet ondernemen. Het is daarom lastig te zeggen hoeveel u kwijt bent voor het verbeteren van het energielabel van uw kantoor. Lees onze blog: 17 manieren om uw bedrijf te verduurzamen voor meer informatie omtrent de kosten. Klik hier!

Terugverdientijd

Terugverdientijd ligt aan het totaal aantal maatregelen die genomen moet worden. Dit kan van alles zijn. 1 jaar, 2 jaar, 8 jaar. Het gaat erom dat de maatregelen bij elkaar een maximale terugverdientijd hebben van 10 jaar. Is het langer? Dan hoeft u namelijk niet te voldoen aan de plicht.

Te behalen winst

Verbeterd u het energielabel van uw kantoor, dan stijgt in het algemeen de waarde van uw vestiging. Wanneer u uw energielabel verbeterd, dan gaat dit vaak om energiebesparende maatregelen, die dus energie besparen! En een lager energieverbruik betekent een lagere energierekening!

In 4 stappen naar energielabel C voor uw kantoor (of beter)

Heeft jouw gebouw een label tussen D t/m G? Geen probleem! Energy Department helpt u graag om uw pand naar energielabel C te tillen.

Stap 1: Maatwerkadvies

Een van onze energieadviseurs controleer het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt daar een kostenberekening van. Daarbij kan de energieadviseur ook de EML meenemen in zijn advies. Een maatwerkadvies wordt ook wel een energieprestatieadvies (EPA) genoemd. Het is niet het geval dat dit advies een energielabel tot gevolg heeft.

Stap 2: Verkennen van de financiële regelingen

Energy Department onderzoekt welke energiebesparende maatregelen ondersteunt worden door subsidies, waardoor de kosten zo laag mogelijk blijven.

Stap 3: Uitvoeren van de maatregelen 

De maatregelen moeten voor 2023 uitgevoerd zijn om een boete te voorkomen. Energy Department adviseert hoe en door wie deze het beste uitgevoerd kunnen worden, om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Stap 4: Nieuw energielabel opstellen

Na het uitvoeren van de maatregelen wordt er door een energieadviseur een nieuw label vastgesteld en geregistreerd.

Niet zeker welk energielabel uw kantoor heeft? Wij zoeken het voor u uit!

Infographics Beslisboom en Praktijksituaties 

Wat is nu jouw situatie en welke stappen moet je ondernemen? Energy Department heeft hiervoor 2 handige infographics samengesteld. Bekijk hieronder de twee infographics.

Beslisboom - Energielabel C kantoren

Met de infographic Beslisboom bepaalt u stap voor stap of u aan de Energielabel-C-verplichting moet voldoen.

Praktijksituaties - Energielabel C kantoren

In de infographic Praktijksituaties ziet u voorbeelden van verschillende praktijksituaties die zich daarbij voordoen.