Wat is de APX?

De APX, ookwel de Amsterdam Power Exchange is een dag markt waar gehandeld wordt in elektriciteit. De APX nu EPEX genoemd, is actief sinds 1999. Als onafhankelijk handelsplatform dient het als spotmarkt van elektriciteit. Dit platform wordt gebruikt door partijen zoals producenten, distributeurs, handelaren en industriële eindgebruikers. De handelsbeurs is gemiddeld gezien 10-20% goedkoper dan de lange termijn beurs die ENDEX heet. Dit weten de leveranciers ook.  Dit is ook de reden waarom 60% van de elektriciteit wordt verhandeld op Amsterdam Power Exchange.

Hoe werkt de spotmarkt?

Via een geautomatiseerd systeem geven afnemers door hoeveel energie zij willen kopen. Daarna wordt vraag en aanbod geanalyseerd, waarna de volgende dag de marktprijs tot stand komt. Omdat het hier gaat om een spotmarkt, worden er elk uur nieuwe prijzen vastgesteld. Alle elektriciteit die Nederland importeert gaat via APX.

Op APX kunt u de dagelijkse prijzen en handelsvolumes inzien. Ze publiceren dagelijks prijsindicaties. Deze gebruiken ze weer in de energiemarkt.

Voordelen van handelen op de APX

Naast het feit dat de APX, nu bekend als EPEX, een cruciale rol speelt als spotmarkt voor elektriciteit, biedt het ook diverse voordelen voor de deelnemende partijen. Enkele van deze voordelen zijn:

  1. Transparantie: De APX biedt transparantie in prijsvorming, waardoor deelnemers inzicht krijgen in de actuele marktprijzen en handelsvolumes.
  2. Flexibiliteit: Door het geautomatiseerde systeem kunnen afnemers gemakkelijk aangeven hoeveel energie ze willen kopen, en worden de marktprijzen op basis van vraag en aanbod bepaald.
  3. Marktliquiditeit: De APX bevordert marktliquiditeit door dagelijkse handel in elektriciteit mogelijk te maken, wat zorgt voor een efficiënte prijsvorming en een dynamische marktomgeving.
  4. Risicobeheer: Door regelmatige prijsvorming en handel op de APX kunnen deelnemers hun risico’s beter beheren en zich beschermen tegen prijsvolatiliteit op de energiemarkt.
  5. Toegankelijkheid: De APX biedt toegang tot alle spelers in de energiemarkt, waaronder producenten, distributeurs, handelaren en industriële eindgebruikers, waardoor een breed scala aan partijen kan profiteren van de voordelen van marktdeelname.

Door gebruik te maken van de mogelijkheden die de APX biedt, kunnen deelnemers hun energiehandel optimaliseren en bijdragen aan een efficiënte en transparante energiemarkt.

APX

Overzicht tabel APX

OnderwerpBeschrijving
Wat is de APX?De APX, ook wel de Amsterdam Power Exchange, is een dagmarkt waar gehandeld wordt in elektriciteit.
Het is actief sinds 1999 en dient als spotmarkt voor elektriciteit, gebruikt door verschillende partijen.
Hoe werkt de spotmarkt?Afneemers geven via een geautomatiseerd systeem door hoeveel energie ze willen kopen.
Vraag en aanbod worden geanalyseerd en de volgende dag wordt de marktprijs vastgesteld.
Alle elektriciteit die Nederland importeert, gaat via APX.
Voordelen van handelen op de APXTransparantie in prijsvorming, flexibiliteit in energieaankopen, marktliquiditeit, risicobeheer en toegankelijkheid voor diverse partijen.

Veelgestelde vragen over APX

  1. Wat is het verschil tussen de APX en EPEX?
    • De APX, ook bekend als de Amsterdam Power Exchange, is de oorspronkelijke naam van de dagmarkt voor elektriciteit. De EPEX is de huidige naam van dit handelsplatform. De functie blijft echter hetzelfde: het fungeert als een spotmarkt voor elektriciteit.
  2. Wie gebruikt de APX?
    • De APX wordt gebruikt door verschillende partijen in de energiesector, waaronder producenten, distributeurs, handelaren en industriële eindgebruikers.
  3. Hoe werkt de spotmarkt op de APX?
    • Via een geautomatiseerd systeem geven afnemers door hoeveel energie ze willen kopen. Vervolgens wordt vraag en aanbod geanalyseerd, resulterend in dagelijkse marktprijzen.
  4. Waarom is handelen op de APX voordelig?
    • Handelen op de APX biedt verschillende voordelen, zoals transparantie in prijsvorming, flexibiliteit in energieaankopen, marktliquiditeit, risicobeheer en toegankelijkheid voor diverse partijen.
  5. Welke rol speelt de APX in de energiemarkt?
    • De APX speelt een cruciale rol als spotmarkt voor elektriciteit, waar marktprijzen worden vastgesteld op basis van vraag en aanbod, wat bijdraagt aan een efficiënte en dynamische energiemarkt.