Wat is de ACM?

De ACM, Autoriteit Consument & Markt is de toezichthouder van de energiemarkt. Daarbij worden ook de netbeheerders en energieleveranciers in de gaten gehouden. De Autoriteit Consument & Markt beschermt de consument en bedrijven tegen onredelijkheden en houdt de liberale energiemarkt in stand. Zo houdt de ACM onder andere toezicht op:

  • Netbeheerders
  • Energieleveranciers
  • Regelgeving in de energiemarkt
  • Vergelijkingssites

Toezicht op de netbeheerders

Een van de dingen die het ACM uitvoert met betrekking tot de netbeheerder, is maximale tarieven opstellen die netbeheerders mogen vragen voor gebruik van het energienetwerk. Tevens betalen energieleveranciers hierdoor dezelfde prijs voor het gebruik van het net. Deze prijs rekenen zij weer door aan de klant. Echter gebeurt dit alleen bij de consument en bij kleinzakelijke klanten zoals een ZZP’er of MKB-bedrijf. Bij grootzakelijke klanten gaat dit wat anders. Dit komt, omdat kleinzakelijke klanten vallen onder het principe van het leveranciersmodel.

Daarentegen geldt voor grootzakelijke klanten het netbeheerdersmodel. De grootverbruiker betaalt hierbij zowel de energieleverancier en de netbeheerder apart. Tegenover de kleinverbruiker, die dit gewoon betaalt bij de energieleverancier. Maar ook voor grootzakelijke klanten geldt dat het landelijke netbeheer wel gefactureerd wordt door de energieleverancier. De aparte factuur die u krijgt als grootverbruiker van de netbeheerder bevat het regionale netbeheer.

Toezicht op energieleveranciers

De ACM is gemachtigd energieleveranciers een vergunning te verstrekken aan energieleveranciers om energie te leveren aan afnemers. Deze vergunning geven ze alleen aan betrouwbare energieleveranciers die redelijke prijzen aanbieden. Daarnaast controleert het ACM ook of de leverancier wel betrouwbaar blijft en verdere werkzaamheden die zij uitvoeren.

Regelgeving in de energiemarkt

Het ACM stelt de regelgeving op voor de energiemarkt. Dit doen zij met energiecodes. Netbeheerders en afnemers van het elektriciteit- en gasnetwerk zijn verplicht hieraan te voldoen. Bekijk de energiecodes hier!

De ACM anno 2020

Elk jaar heeft de Autoriteit Consument & Markt weer een nieuwe agenda. Zo zijn er in 2020 de volgende taken uitgevoerd:

  • Verscherpte aandacht en optreden bij onduidelijke tarieven laadpalen.
  • Onderzoek naar duurzaamheidsclaims op stroometiketten
  • Indammen van agressieve werving van klanten door energieleveranciers.
  • Bestrijden van marktmanipulatie en handel met voorkennis in energiemarkten.
  • Toezicht houden op de groothandelsmarkten.

Rol van de ACM in Consumentenbescherming

Naast het toezicht op netbeheerders en energieleveranciers speelt de ACM een belangrijke rol in het beschermen van consumentenbelangen binnen de energiemarkt. Dit omvat onder andere:

  1. Klachtenafhandeling: De ACM behandelt klachten van consumenten met betrekking tot energieleveranciers en netbeheerders. Als consument kun je bij hen terecht als je problemen ondervindt met bijvoorbeeld tarieven, facturering of contractuele kwesties.
  2. Informatieverstrekking: De ACM voorziet consumenten van informatie over hun rechten en plichten binnen de energiemarkt. Dit omvat bijvoorbeeld informatie over contractvoorwaarden, overstappen van energieleverancier en het besparen op energiekosten.
  3. Marktmonitoring: De ACM houdt de energiemarkt nauwlettend in de gaten om mogelijke problemen of misstanden te identificeren. Door middel van marktonderzoek en analyse kan de ACM ingrijpen waar nodig om een eerlijke en transparante marktwerking te waarborgen.
  4. Voorlichting: De ACM verzorgt voorlichtingscampagnes om consumenten bewust te maken van hun rechten en de werking van de energiemarkt. Dit draagt bij aan een meer geïnformeerde consument en bevordert concurrentie tussen energieleveranciers.

Samenwerking en Partnerschappen

De ACM werkt samen met verschillende instanties en organisaties om haar taken effectief uit te voeren en de belangen van consumenten te behartigen. Dit omvat samenwerking met brancheverenigingen, consumentenorganisaties, overheidsinstanties en andere toezichthouders binnen Europa.

Nieuwe Ontwikkelingen en Toekomstige Uitdagingen

Als dynamische markt staat de energie-industrie nooit stil. De ACM blijft zich aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen, zoals de opkomst van duurzame energie, de digitalisering van de energiemarkt en veranderende consumentenvoorkeuren. Door voortdurende evaluatie en aanpassing van haar beleid blijft de ACM een essentiële speler in het waarborgen van een eerlijke en efficiënte energiemarkt voor alle betrokkenen.

Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Overzichtstabel ACM, Autoriteit Consument & Markt

OnderwerpBeschrijving
Wat is de ACM?Toezichthouder van de energiemarkt; beschermt consumenten en bedrijven tegen onredelijkheden.
Toezicht op netbeheerdersStelt maximale tarieven op voor gebruik van energienetwerk; zorgt voor eerlijke facturering aan klanten.
Toezicht op energieleveranciersVerleent vergunningen aan betrouwbare leveranciers; controleert prijzen en betrouwbaarheid.
Regelgeving in de energiemarktStelt energiecodes op voor netbeheerders en afnemers; verplichte naleving van regelgeving.
Rol in consumentenbeschermingBehandelt klachten, verstrekt informatie, monitort de markt en verzorgt voorlichtingscampagnes.
Samenwerking en partnerschappenWerkt samen met brancheverenigingen, consumentenorganisaties, overheidsinstanties en EU-toezichthouders.
Nieuwe ontwikkelingen en uitdagingenPast beleid aan op nieuwe ontwikkelingen; blijft een belangrijke speler in het waarborgen van de markt.

Veelgestelde vragen over de ACM

  1. Wat is de ACM en wat doet ze?
    • De ACM, Autoriteit Consument & Markt, is de toezichthouder van de energiemarkt en houdt toezicht op netbeheerders, energieleveranciers, regelgeving en vergelijkingssites. Haar rol is het beschermen van consumenten en bedrijven tegen onredelijkheden en het handhaven van een eerlijke energiemarkt.
  2. Wat zijn de verantwoordelijkheden van de ACM ten opzichte van netbeheerders?
    • De ACM stelt maximale tarieven op voor het gebruik van energienetwerken door netbeheerders, zorgt voor eerlijke facturering aan klanten en waarborgt de naleving van regelgeving, zoals energiecodes.
  3. Wat doet de ACM om consumenten te beschermen tegen energieleveranciers?
    • De ACM verleent vergunningen aan betrouwbare energieleveranciers, controleert prijzen en betrouwbaarheid, behandelt klachten van consumenten en voorziet hen van informatie over hun rechten en plichten binnen de energiemarkt.
  4. Hoe draagt de ACM bij aan consumentenbescherming?
    • De ACM behandelt klachten, verstrekt informatie, monitort de energiemarkt en verzorgt voorlichtingscampagnes om consumenten bewust te maken van hun rechten en de werking van de energiemarkt.
  5. Met wie werkt de ACM samen?
    • De ACM werkt samen met brancheverenigingen, consumentenorganisaties, overheidsinstanties en EU-toezichthouders om haar taken effectief uit te voeren en de belangen van consumenten te behartigen.
  6. Hoe past de ACM zich aan aan nieuwe ontwikkelingen in de energiemarkt?
    • De ACM past haar beleid aan op nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van duurzame energie en de digitalisering van de energiemarkt, om een eerlijke en efficiënte energiemarkt voor alle betrokkenen te waarborgen.