Brandstofmix gas

Brandstofmix gas, ook bekend als de gas fuelmix, is de verhouding van het grijs- en groene gas die een energieleverancier levert. Met deze brandstofmix weet u precies de verhouding hiertussen. Ook is te zien welke energiebronnen gebruikt zijn.

Het stroometiket noteert de brandstofmix gas. Hierop kunt u direct zien welke energiebronnen er zijn gebruikt door de energieleverancier voor het opwekken van de energie.

Energieleveranciers zijn dan ook verplicht aan te geven hoeveel gebruik ze maken van grijs- en groen gas (in %). Daarbij zijn ze ook nog eens verplicht aan te geven wat de CO2-uitstoot is en ook hoeveel kernafval zij produceren.

Opwekken van groen gas en grijs gas

Grijs gas wordt gewonnen vanuit de grond, ook wel aardgas genoemd. Dit is een fossiele brandstof en niet duurzaam. Energieleveranciers zijn steeds actiever met het leveren van groen gas of -stroom. Dit is natuurlijk goed voor het bedrijfsimago. Ook vinden consumenten en de overheid dit steeds belangrijker.

Onder groen gas vallen twee mogelijkheden:

  • Biogas wat opgewekt wordt uit biomassa. Denk aan mest of compost zoals groente- en fruitresten
  • CO2 gecompenseerd gas

Voordelen van Groen Gas

Groen gas, ook wel duurzaam gas genoemd, biedt diverse voordelen ten opzichte van traditioneel grijs gas. Enkele belangrijke voordelen zijn:

  1. Milieuvriendelijkheid: Groen gas wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, waardoor het aanzienlijk minder impact heeft op het milieu. Het vermindert de uitstoot van broeikasgassen en draagt bij aan een schonere atmosfeer.
  2. Duurzaamheid: Door de productie van groen gas te stimuleren, verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dragen we bij aan een duurzamere energievoorziening voor de toekomst.
  3. Lokale economische ontwikkeling: De productie van groen gas bevordert de ontwikkeling van lokale energie-infrastructuur en creëert werkgelegenheid in de groene sector, wat positieve effecten heeft op de economie van gemeenschappen.
  4. Verbeterde energiezekerheid: Door te investeren in groen gas versterken we onze energieonafhankelijkheid en verminderen we onze kwetsbaarheid voor internationale energiemarktfluctuaties.

Wilt u meer weten over deze duurzame energiebronnen?
Lees hier meer over biogas!

Brandstofmix gas

Overzichtstabel brandstofmix gas 

OnderwerpKorte Samenvatting
Brandstofmix gasVerhouding van grijs- en groen gas geleverd door energieleveranciers, met informatie over gebruikte energiebronnen en CO2-uitstoot.
Het StroometiketNotering van brandstofmix gas, inclusief percentages grijs en groen gas, CO2-uitstoot per kWh, en hoeveelheid geproduceerd kernafval.
Opwekking van groen gas en grijs gasBeschrijft de productiemethoden van groen gas uit biomassa en CO2 gecompenseerd gas, tegenover de traditionele winning van grijs gas uit aardgas.
Voordelen van Groen GasOverzicht van de voordelen van groen gas, waaronder milieuvriendelijkheid, duurzaamheid, lokale economische ontwikkeling en verbeterde energiezekerheid.

Veelgestelde vragen over brandstofmix gas

  1. Wat is de brandstofmix gas en waarom is het belangrijk?
  2. Waar kan ik de brandstofmix van mijn energieleverancier vinden?
  3. Wat zijn de voordelen van groen gas ten opzichte van grijs gas?
  4. Hoe wordt groen gas geproduceerd uit biomassa?
  5. Wat wordt bedoeld met CO2 gecompenseerd gas?
  6. Zijn energieleveranciers verplicht om informatie over de brandstofmix te verstrekken?
  7. Hoe kan groen gas bijdragen aan lokale economische ontwikkeling?
  8. Wat is het verschil tussen groen gas en biogas?
  9. Hoe draagt groen gas bij aan een verbeterde energiezekerheid?
  10. Waar kan ik meer informatie vinden over biogas en andere duurzame energiebronnen?