Wat is een elektriciteitsmeter

De elektriciteitsmeter vertelt u hoeveel stroom uw bedrijf verbruikt in kilowattuur (kWh). Aan het eind van het jaar vragen energieleveranciers vaak de meterstanden op. Dit doen zij, zodat zij hiermee de jaarafrekening op kunnen stellen.

Verschil in elektriciteitsmeter

Er bestaat ook een verschil tussen elektriciteitsmeters. Zo is er een enkele meter, die daarbij een enkel tarief levert. En ook een dubbele meter. Dit gaat iets anders. Hierbij hanteren leveranciers twee tarieven, een dag- en nachttarief. In dit geval is het dagtarief het hogere tarief, ook wel het piektarief. Daarbij is het nachttarief het lagere tarief (daltarief). Leveranciers bieden beide keuzes aan. Tenzij er alleen een enkele meter mogelijk is.

Wat doet een slimme meter

Een slimme meter geeft automatisch uw meterstanden door aan de netbeheerder. Zo kan het verbruik nauwkeurig afgelezen worden. Heeft u een slimme meter? Dan kunt u er ook voor kiezen om dit uit te zetten. Dit moet u dan aangeven bij de netbeheerder.

EAN-Code

Om de kennis en orde te houden voor de elektriciteitsmeters, heeft elke meter een eigen EAN-code. Dit is een unieke code van 18 cijfers. Zo kan de netbeheerder ook zien welke energieleverancier levert op het adres van de meter met de unieke code.

Wat te doen bij een defecte elektriciteitsmeter

Als u merkt dat uw elektriciteitsmeter defect is of onjuiste metingen verricht, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen:

  1. Neem contact op met uw netbeheerder: Als u vermoedt dat er iets mis is met uw elektriciteitsmeter, neem dan direct contact op met uw netbeheerder. Zij kunnen een monteur sturen om het probleem te onderzoeken en indien nodig de meter te vervangen.
  2. Controleer de meterstanden: Voordat u contact opneemt met de netbeheerder, is het verstandig om de meterstanden te controleren. Noteer de standen en houd deze bij de hand wanneer u contact opneemt met de netbeheerder.
  3. Laat de meter niet zelf repareren: Probeer nooit zelf de elektriciteitsmeter te repareren of te openen. Dit kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot ernstige schade of letsel. Laat het werk over aan gekwalificeerde professionals.
  4. Vraag om een vervangende meter: Als de netbeheerder vaststelt dat uw meter inderdaad defect is, vragen zij mogelijk om deze te vervangen. Zorg ervoor dat u duidelijk communiceert met de netbeheerder en eventuele vragen of zorgen bespreekt.
  5. Blijf op de hoogte: Houd contact met uw netbeheerder tijdens het proces van reparatie of vervanging van de meter. Zij kunnen u voorzien van updates en informatie over de voortgang van het werk.
Energieleverancier

Overzichtstabel elektriciteitsmeter

OnderwerpBeschrijving
ElektriciteitsmeterMeet het stroomverbruik in kWh en wordt gebruikt voor jaarafrekeningen
Verschil in metersEnkele meter: enkel tarief; Dubbele meter: dag- en nachttarief
Slimme meterGeeft automatisch meterstanden door; Optie om dit uit te zetten
EAN-CodeUnieke code van 18 cijfers voor identificatie van de meter; Geeft informatie over energieleverancier
Veelgestelde vragen over elektriciteitsmeter 
  • Wat is een elektriciteitsmeter?
    • De elektriciteitsmeter meet het stroomverbruik in kilowattuur (kWh) en wordt gebruikt voor jaarafrekeningen.
  • Wat zijn de verschillen tussen elektriciteitsmeters?
    • Er zijn enkele meters met een enkel tarief en dubbele meters met dag- en nachttarieven.
  • Wat doet een slimme meter?
    • Een slimme meter geeft automatisch meterstanden door aan de netbeheerder en kan indien gewenst worden uitgezet.
  • Wat is een EAN-code en waarvoor wordt deze gebruikt?
    • De EAN-code is een unieke code van 18 cijfers voor identificatie van de meter en geeft informatie over de energieleverancier.
  • Wat te doen bij een defecte elektriciteitsmeter?
    • Neem contact op met uw netbeheerder, controleer de meterstanden, laat de meter niet zelf repareren, vraag om een vervangende meter en blijf op de hoogte van het reparatieproces.