Energiekosten

Energiekosten zijn de kosten die af worden geschreven voor het verbruiken van energie. De kosten bestaan uit leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting.

Energiebelasting is een heffing die iedereen betaalt over iedere kubieke meter gas (m³) en over elk kWh elektriciteit dat verbruikt wordt. De prijs die u betaalt voor iedere m³ en kWh bestaat bij beide uit ongeveer een derde van de prijs.

Leveringskosten zijn de kosten die u betaalt voor elke kWh en m³ die u verbruikt. Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor vaste tarieven, waarin het tarief niet veranderd of variabele tarieven, waarin het energietarief elke dag kan veranderen.

Netbeheerkosten zijn de kosten die u voor het transport en onderhoudt van uw energie betaalt. De kosten voor het onderhoud betaalt u voor het energienet.

Kleinzakelijke klant en grootzakelijk-: aan wie moet ik betalen?

Kleinzakelijke klanten zoals een MKB, vallen onder het leveranciersmodel. Dit betekent dat zij de kosten alleen aan de energieleverancier hoeven te betalen. De netbeheerderskosten zijn hierin opgenomen. Bij grootzakelijke klanten ligt het iets anders. Grootverbruikers vallen onder het netbeheerdersmodel. Zij betalen zowel de energieleverancier voor de leveringskosten en de netbeheerder voor de netbeheerkosten.

Gemiddelde energiekosten

De gemiddelde kosten voor energie verschillen per bedrijf. Zo betaald een eenmanszaak gemiddeld €460. Een MKB betaald snel rond de €2250 per maand.

Wilt u besparen op uw energiekosten? Wij zijn het grootste zakelijke collectief van Nederland. Bekijk hier ons collectief!

Tips om Energiekosten te Besparen

1. Energie-audit Uitvoeren: Een grondige energie-audit kan helpen bij het identificeren van inefficiënties in uw energieverbruik. Dit kan variëren van verouderde apparatuur tot onnodig hoge verlichting. Door deze inefficiënties aan te pakken, kunt u direct op uw energiekosten besparen.

2. Investeren in Energiezuinige Apparatuur: Het vervangen van oude, energieverslindende apparatuur door moderne, energiezuinige alternatieven kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van uw energierekening. Denk hierbij aan LED-verlichting, energie-efficiënte HVAC-systemen en moderne, energiezuinige kantoormachines.

3. Gebruik van Slimme Technologie: Slimme thermostaten, lichtsensoren en energiebeheersystemen kunnen helpen om energie te besparen door automatisch het energieverbruik te optimaliseren. Deze technologieën zorgen ervoor dat energie alleen wordt gebruikt wanneer dat nodig is.

4. Zonnepanelen en Duurzame Energiebronnen: Investeren in zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie kan op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren. Veel bedrijven profiteren van subsidies en belastingvoordelen die beschikbaar zijn voor duurzame energie-investeringen.

5. Energiebewustzijn binnen het Bedrijf: Het creëren van een cultuur van energiebewustzijn binnen uw bedrijf kan leiden tot gedragsveranderingen die energie besparen. Informeer en betrek uw medewerkers door bijvoorbeeld energiebesparende tips te delen en hen aan te moedigen om energieverbruik te minimaliseren.

6. Onderhandelen met Uw Energieleverancier: Het loont om regelmatig uw energieleverancier te benaderen voor betere tarieven of om over te stappen naar een leverancier met gunstigere voorwaarden. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent over de huidige marktprijzen en de mogelijkheden voor zakelijke contracten.

7. Optimaliseren van Verwarming en Koeling: Verwarming en koeling zijn vaak grote kostenposten voor bedrijven. Door bijvoorbeeld de thermostaat een graad lager te zetten in de winter en een graad hoger in de zomer, kunt u al aanzienlijke besparingen realiseren zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.

8. Isolatie en Energiebeheer: Een goed geïsoleerd gebouw houdt de warmte beter vast in de winter en blijft koeler in de zomer, wat leidt tot lagere energiekosten. Overweeg investeringen in isolatie van daken, muren en vloeren, evenals het plaatsen van dubbel glas.

Energiecollectief: Als u deelneemt aan ons energiecollectief, profiteert u van scherpe tarieven door gezamenlijke inkoopkracht. Ons collectief biedt niet alleen lagere tarieven, maar ook advies op maat om uw energie-efficiëntie te verbeteren.

Energiekosten

Overzichtstabel energiekosten

OnderwerpBeschrijving
EnergiekostenKosten voor energieverbruik, inclusief leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting.
EnergiebelastingHeffing per m³ gas en kWh elektriciteit, ongeveer een derde van de prijs per eenheid.
LeveringskostenKosten per kWh en m³, met opties voor vaste en variabele tarieven.
NetbeheerkostenKosten voor transport en onderhoud van het energienet.
Kleinzakelijke en Grootzakelijke KlantenKleinzakelijk: Betalen alleen de energieleverancier. Grootzakelijk: Betalen zowel energieleverancier als netbeheerder.
Gemiddelde EnergiekostenVariëren per bedrijfstype; eenmanszaak: €460 per maand, MKB: €2250 per maand.
Energiekosten BesparenTips zoals energie-audit, energiezuinige apparatuur, slimme technologie, zonnepanelen, energiebewustzijn, onderhandelen met leverancier, optimaliseren van verwarming/koeling, en isolatie.
EnergiecollectiefVoordelen van deelname aan het energiecollectief voor lagere tarieven en energie-efficiëntie advies.

 

Veelgestelde vragen over energiekosten

1. Wat zijn energiekosten? Energiekosten zijn de kosten die ontstaan door het verbruik van energie. Deze kosten bestaan uit leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting.

2. Wat is energiebelasting? Energiebelasting is een heffing die wordt toegepast op elke kubieke meter gas (m³) en elk kWh elektriciteit dat wordt verbruikt. Het vormt ongeveer een derde van de prijs per eenheid energie.

3. Wat zijn leveringskosten? Leveringskosten zijn de kosten per kWh elektriciteit en m³ gas die u verbruikt. U kunt kiezen tussen vaste tarieven, die niet veranderen, en variabele tarieven, die dagelijks kunnen veranderen.

4. Wat zijn netbeheerkosten? Netbeheerkosten zijn de kosten die u betaalt voor het transport en onderhoud van het energienetwerk.

5. Aan wie moet ik betalen als kleinzakelijke klant? Kleinzakelijke klanten betalen alleen aan de energieleverancier, die de netbeheerderskosten al in rekening heeft gebracht.

6. Aan wie moet ik betalen als grootzakelijke klant? Grootzakelijke klanten betalen zowel de energieleverancier voor de leveringskosten als de netbeheerder voor de netbeheerkosten.

7. Wat zijn de gemiddelde energiekosten voor bedrijven? De gemiddelde energiekosten variëren per bedrijfstype. Een eenmanszaak betaalt gemiddeld €460 per maand, terwijl een MKB-bedrijf gemiddeld €2250 per maand betaalt.

8. Hoe kan ik besparen op mijn energiekosten? U kunt besparen door een energie-audit uit te voeren, te investeren in energiezuinige apparatuur, gebruik te maken van slimme technologie, zonnepanelen te installeren, energiebewustzijn te vergroten binnen het bedrijf, te onderhandelen met uw energieleverancier, verwarming en koeling te optimaliseren, en uw gebouw beter te isoleren.

9. Wat is een energie-audit? Een energie-audit is een grondige analyse van uw energieverbruik om inefficiënties te identificeren en te verhelpen, waardoor u kunt besparen op energiekosten.

10. Wat zijn de voordelen van deelname aan een energiecollectief? Deelname aan een energiecollectief biedt voordelen zoals lagere tarieven door gezamenlijke inkoopkracht en advies op maat om uw energie-efficiëntie te verbeteren.

11. Hoe werken vaste en variabele energietarieven? Bij vaste tarieven blijft de prijs per kWh of m³ constant gedurende de contractperiode. Bij variabele tarieven kan de prijs dagelijks veranderen afhankelijk van de marktcondities.

12. Welke duurzame energieopties zijn beschikbaar voor bedrijven? Bedrijven kunnen investeren in zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen om op lange termijn te besparen en te profiteren van subsidies en belastingvoordelen.