Wat is het aansluitingenregister?

Het aansluitingenregister is aangelegd om een vrije energiemarkt te bevorderen. Om de vrije markt te bevorderen is de opdracht van het register ontstaan. Dit hebben de netbeheerders geformuleerd maar de opdracht is uitgevoerd door Energie Data Services Nederland (EDSN).

Het spreekt eigenlijk voor zich. Het aansluitingenregister (ook wel C-AR) is een register waar informatie staat over alle aansluitingen van gas en elektriciteit in heel Nederland. De netbeheerder houdt het register nauw bij. Gegevens die onder andere opgenomen zijn in het C-AR:

  • De leverancier van de afnemer
  • Het adres van de aansluiting
  • De naam van degene met het afgesloten energiecontract
  • De verantwoordelijke van de aansluiting
  • De aansluitwaarde
  • Het afrekenmoment

Wanneer de energieleverancier of netbeheerder iets wil weten vanuit het register, kan het worden teruggevonden via de EAN-code. Deze code is gekoppeld aan het huisadres van de aansluiting. Op die manier kan elke netbeheerder makkelijk een waslijst aan data verstrekken over de aansluiting, plaats van de aansluiting, naam van de afnemer etc.

Waarom het Centraal Aansluitingenregister?

Doordat het C-AR veel informatie bevat, kan gemakkelijk een verandering bij elke aansluiting aangepast worden. Of het hierbij gaat om een verhuizing of iemand die overstapt naar een andere energieleverancier, hiermee kan het gemakkelijk opgenomen en bijgehouden worden.

Doel van het C-AR

Een zéér belangrijke doelstelling van het register is ervoor te zorgen dat de gegevens liggen waar ze horen. Zo is de energieleverancier verantwoordelijk voor het opnemen en bijhouden van de administratieve gegevens. Daarentegen is de netbeheerder weer verantwoordelijk voor de fysieke gegevens. Door deze taken zodanig te scheiden is de kans op fouten veel kleiner en zijn eventuele fouten ook makkelijker te herstellen. Dit is het grote belang van het Centraal Aansluitingenregister, daarom is dit ook wel de drijfveer van het Nieuwe Markt Model (NMM).