Wat is de gasrotonde?

De gasrotonde is het knooppunt waar al het gas naartoe getransporteerd wordt. Vanuit dit knooppunt wordt het gas opgeslagen en geëxporteerd naar buitenlandse afnemers. Daarbij is een deel van de opslag ook voor eigen gebruik. Wat is de locatie van deze rotonde?

Nederland als de gasrotonde van Europa

Nederland is, naast de grootste gasproducent van Europa, ook een hoofdrolspeler bij de in- en verkoop van gas. De overheid heeft al sinds 2005 de ambitie om het knooppunt van het gasvervoer te worden. Nederland had deze ambitie om twee redenen:

  1. Gasvoorziening veilig stellen en een bijdragen leveren aan de systematiek van de Europese gaslevering.
  2. Economische groei en een versterking van potentiële verdiensten.

Deze ambities zorgen voor een strategische positie en daarom speelt Nederland nu ook een belangrijke rol in de productie, opslag en transport van aardgas.

Gasopslag

Gasopslag is zoals bovengenoemd, ook onderdeel van de gasrotonde. Door gas in de zomer ondergronds op te slaan in lege gasvelden hebben zowel Nederlanders, als andere exportlanden een buffer voor de winter. In de winter kan de vraag namelijk met wel 300% stijgen. Nederland zorgt voor deze buffer. Gasopslagplaatsen zijn namelijk te vinden Grijpskerk, Norg en Bergermeer. In de winter wordt het gas weer opgepompt uit de lege gasvelden zoals Nederland normaal ook zou doen.

Naast deze lege gasvelden wordt er ook nog gas opgeslagen in lege zoutcavernes. Schepen met vloeibar gas komen naar Nederland en worden opgeslagen in deze zogeheten tanks.