Wat is terugverdientijd?

Zoals het begrip al zegt: terugverdientijd is de tijd die het kost om een investering terug te verdienen. Vaak geven producenten van bijvoorbeeld zonnepanelen, hr-ketels en warmtepompen deze tijd als een verkoopargument. Dit is goed, want hoe lager deze tijd hoe interessanter de investering. En producten zoals zonnepanelen zijn nou eenmaal goed voor het milieu. Dus zo kunnen bedrijven gemakkelijk een steentje bijdragen aan het milieu en dan ook nog de investering op een relatief snelle basis terugverdienen.

Terugverdientijd energiebesparende maatregelen

Zo heeft ook de informatieplicht energiebesparing een terugverdientijd. Zo zegt het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) dat de informatieplicht binnen 5 jaar of minder uit te voeren is. Het gaat dan om alle energiebesparende maatregelen die in deze plicht staan. Natuurlijk verschilt het per bedrijf, want sommige maatregelen kunnen bijvoorbeeld al uitgevoerd zijn.

Overzicht terugverdientijden

Om het makkelijk te maken is hieronder een overzicht van verschillende energiebesparende producten met de bijbehorende, gemiddelde terugverdientijd:

ProductGemiddelde terugverdientijd
Zonnepanelen7,5 jaar
Windmolen4 á 5 maanden
Zonneboiler8 á 20 jaar
Warmtepomp12 jaar
Dakisolatie3 á 5 jaar
Spouwmuurisolatie3 á 5 jaar
Vloerisolatie7 á 10 jaar